top of page
  • Εικόνα συγγραφέαAngie Nomikou

ΣΥΡΟΣ : Οι παραδοσιακές φορεσιές «παρελαύνουν» μέσα από τις βιτρίνες



Πρωτοποριακή δράση του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου στον εορτασμό της 200ης επετείου από την Επανάσταση του ΄21


του Γιώργου Αλβέρτη


Το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου για μια ακόμη φορά πρωτοπορώντας έδωσε νόημα και απτή παρουσία στον εορτασμό της 200ης επετείου από την κήρυξη του απελευθερωτικού Αγώνα των Ελλήνων κατά των Οθωμανών – δεδομένης της απαγόρευσης των παρελάσεων εξ’ αιτίας της πανδημίας – με έναν ευφάνταστο τρόπο.

Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, το Σάββατο 20/3, Δευτέρα 22/3/ και Τρίτη 23/3/2021 τοποθέτησαν παραδοσιακές Ελληνικές φορεσιές σε βιτρίνες 13 καταστημάτων του Ιστορικού Κέντρου της πόλης για όλο το διάστημα του εορτασμού (μια εβδομάδα) της 25ης Μαρτίου.

ΜΕΣΟΤΙΤΛΟΣ: Μήνυμα Χριστίνας Λιγοψυχάκη

«Η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου, είναι μια ξεχωριστή επέτειος Εθνικής Μνήμης και ο φετινός εορτασμός προμηνυόταν λαμπρός λόγω των 200 χρόνων της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Όμως οι δύσκολες καταστάσεις που περνάει και η Χώρα μας, εν μέσω της παγκόσμιας πανδημίας, περιόρισαν κατά πολύ τους εορτασμούς» δήλωσε στο «Λ» η πρόεδρος του ΛΕΣ, υπογραμμίζοντας πως το Λύκειο των Ελληνίδων Σύρου, το οποίο πάντα λάμπρυνε την Εθνική Επέτειο με τη μεγαλειώδη παρουσία του και τα Εθνικά του δρώμενα, με την 100χρονη και πλέον ιστορία του δεν είναι μαθημένο να σωπαίνει στα δύσκολα. «Με ομόφωνη απόφαση λοιπόν του Διοικητικού Συμβουλίου, αντιπροσωπευτικές φορεσιές του Λυκείου μας «παρελαύνουν» μέσα από τις βιτρίνες καταστημάτων των εμπορικών δρόμων της πόλης μας, διατρανώνοντας, με επιβλητική σιωπή, πως σε στεριά και θάλασσα η μοίρα της Ελλάδας είναι να τραβά μόνο προς τη Δόξα. Χρόνια πολλά σε όλους. Χρόνια πολλά Ελλάδα. Θα κλείσω με τα λόγια του ποιητή: «Αυτό το λόγο θα σας πω, δεν έχω άλλο κανένα, μεθύστε με τ’ aθάνατο κρασί του ‘21» πρόσθεσε.

ΜΕΣΟΤΙΤΛΟΣ: Άννα Κουκή: «Πιστεύουμε ότι θα προκαλέσουμε συναισθήματα στον κόσμο»

Η αντιπρόεδρος Β’ και Έφορος Ιματιοθήκης του ΛΕΣ, Άννα Κουκή τόνισε, αναφερόμενη στη συγκεκριμένη δράση: «Είμαστε πολλά τα άτομα που κάνουμε αυτή τη δράση. Η ιματιοθήκη συμμετέχει σε όλο αυτό, και επιλέξαμε τις πιο ξεχωριστές φορεσιές που διαθέτουμε για να στολίσουμε τις βιτρίνες στο κέντρο της Ερμούπολης. Πιστεύουμε ότι θα προκαλέσουμε συναισθήματα στον κόσμο, μιας και λείπουν οι άλλες εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Εθνική Εξέγερση».

ΜΕΣΟΤΙΤΛΟΣ: Ρίτα Ζαρμπώνη: «Ένδειξη σεβασμού και αγάπης στους προγόνους μας»

Αντιπρόεδρος Α΄ και Έφορος Χορού του ΛΕΣ Ρίτα Ζαρμπώνη, δήλωσε στην εφημερίδα: «Σκεφθήκαμε, ως ΛΕΣ, στους δύσκολους αυτούς καιρούς να γιορτάσουμε την επέτειο για τα 200 χρόνια της επανάστασης, να ντύσουμε ορισμένες βιτρίνες καταστημάτων με παραδοσιακές φορεσιές. Η κίνηση αυτή γίνεται ως ένδειξη σεβασμού και αγάπης στους προγόνους μας… Θεωρούμε ότι θα ξυπνήσει αναμνήσεις και πατριωτισμό στους συμπολίτες μας», προσθέτοντας ότι οι επιχειρηματίες αποδέχτηκαν με πολύ μεγάλη χαρά το αίτημα του Λυκείου.

ΜΕΣΟΤΙΤΛΟΣ: Δηλώσεις επιχειρηματιών

Επιχειρηματίες που ερωτήθηκαν σχετικά, τόνισαν ότι αποτελεί τιμή και ιδιαίτερη χαρά για τους ίδιους η επιλογή τους από το Λύκειον για τη συγκεκριμένη δράση.

Σταύρος Κοής, κατάστημα οπτικών

«Είμαι πολύ χαρούμενος για το Λύκειο Ελληνίδων. Κάνει μια πρωτοβουλία, μια προσπάθεια, για να αναδείξει την 25η Μαρτίου, που φέτος μάλιστα συμπληρώνει 200 χρόνια από την Επανάσταση. Δυστυχώς είναι από τα λίγα Σωματεία που κάνουν κάτι για τον εορτασμό της συγκεκριμένης μέρας. Θέλω να πω ότι όλοι πρέπει να είναι ενεργοί πολίτες και όλοι να ενεργοποιούνται, Δεν σημαίνει ότι λόγω καραντίνας δεν πρέπει να κάνουμε κάτι για το νησί μας. Ίσα –ίσα, το αντίθετο. Πρέπει να προετοιμαστούμε για το καλοκαίρι και για την επόμενη σεζόν. Γιατί έχουμε το ωραιότερο νησί του Αιγαίου»

Ιδιοκτήτρια καταστήματος «Χιονάτη»- Κομνηνού

«Δεχτήκαμε με μεγάλη χαρά να εκθέσουμε την ενδυμασία, και θεωρούμε τιμή για μας και το κατάστημά μας, που μας επέλεξε το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου».

Κατερίνα Αξαοπούλου

«Στο κατάστημα μου, ένα κεφάλι από κούκλα φοράει το παραδοσιακό καπελάκι της συγκεκριμένης φορεσιάς, και στη βιτρίνα που έχω επί της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου εκτίθεται μια φορεσιά τσολιά. Πιστεύω ότι η δράση αυτή του ΛΕΣ συμβάλει στην τόνωση του Εθνικού φρονήματος και στις δύσκολες εποχές που βιώνουμε είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε τις ρίζες μας».

Δέσποινα Παπαφίγκου, οπτικά-ενδύματα

«Έβαλα φορεσιές και στα δύο καταστήματα που διατηρώ. Γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την Εθνική Επανάσταση και είμαστε πάρα πολύ υπερήφανοι που είμαστε Έλληνες, και τιμάμε αυτή την μέρα. Ο κόσμος σταματάει και θαυμάζει. Του αρέσει πολύ σαν κίνηση αυτή η ιδέα».

Αντώνης Νομικός, εμπορικό «Σαράντος»

«Είναι ότι καλύτερο μπορούσε να γίνει στην εποχή που διανύουμε. Αρκετός κόσμος σταματάει και θαυμάζει την ενδυμασία της βιτρίνας, με κολακευτικά σχόλια. Ο μόνος φόβος είναι μη μας ρωτήσουν πόσο κάνει, γιατί δεν μπορούμε να την πουλήσουμε».

Δάφνη Βέλλη, ιδιοκτήτρια καταστήματος δώρων

«Θεωρώ ότι ήταν μια πάρα πολύ ωραία ιδέα, εφόσον δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο. Στην δική μου περίπτωση έκατσε καλά όλο αυτό διότι την 25η Μαρτίου θα λανσάρω μια νέα σειρά κοσμημάτων που είναι εμπνευσμένα από τον ρόλο της Γυναίκας στην Επανάσταση του ’21. Οπότε ταίριαξε πολύ ωραία με το όλο concept.Θεωρώ ότι το ΛΕΣ βρήκε μια ωραία εναλλακτική λύση για να μην περάσει στη λήθη η επέτειος.

Γιάννης Λιέας, κατάστημα τουριστικής προβολής «delali»

«Πρόκειται για μια εξαιρετική ιδέα. Αν δεν ξέρεις την ιστορία σου πως θα προχωρήσεις στο μέλλον; Έχει χαραχτεί ένα μονοπάτι κι εκεί πρέπει να βαδίσουμε κι εμείς και να το κάνουμε Λεωφόρο. Το θέμα βέβαια είναι τα νέα παιδιά να γνωρίζουν την Ιστορία. Δεν την γνωρίζουν όμως. Είναι μια πολύ ωραία πρωτοβουλία του ΛΕΣ αυτή, και οφείλουμε να τη στηρίξουμε όλοι. Είναι υποχρέωσή μας αυτή και συμπαραστεκόμαστε στην όλη προσπάθεια. Το προσεχές διάστημα θα υπάρξει περαιτέρω συνεργασία με το Λύκειο με υλοποίηση έκθεσης και άλλων εκδηλώσεως στο χώρο του καφέ- μπαρ/ εστιατόριου «ΟΝΟ» στις Αγκαθωπές».

.

Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι καθόλη τη διάρκεια του επετειακού αυτιού έτους στην προθήκη της πρόσοψης του κτηρίου του Λ Ε Σύρου ένα δάφνινο στεφάνι και η ελληνική σημαία θα είναι η διαρκής υπενθύμιση του χρέους μας προς τους προγόνους μας .

Τα καταστήματα που φιλοξενούν τις παραδοσιακές φορεσιές είναι τα ακόλουθα:

Κατάστημα Οπτικών «Σταύρος Κοής»

Ενδύματα «Χιονάτη»

Οπτικά «Παπαφίγκου»

Κατάστημα ενδυμάτων «Lousou»

Ειδή δώρων «Κατερίνα» της Κατερίνας Αξαοπούλου

Κατάστημα ενδυμάτων Ελένης Κοτσιφάκη

Κατάστημα Ενδυμάτων Κικής Πολίτη

Κατάστημα «Σαράντος» Αντώνη Νομικού

Είδη Δώρων «Δάφνης Βέλλη»

Κατάστημα τουριστικής προβολής «delali», Γιάννης Λιέας

Παιδικά είδη «Μαριλού»

Κατάστημα «Αντίθεση»

Κατάστημα «Φύσις» της Αργυρένιας Παραμάνη


Επίσης, στη βιτρίνα του ζαχαροπλαστείου «Αθυμαρίτης» φιλοξενούνται μικρογραφίες από καπέλα και κεφαλόδεσμους Εθνικών Ενδυμασιών που φιλοτέχνησε η δασκάλα χορού Μαρία Κορφιάτου, και τέλος η κ. Λιγοψυχάκη ευχαριστεί θερμά τον επιχειρηματία Πέτρο Μαραγκό για την πολύτιμη συνεισφορά του σε ό,τι του ζητήθηκε.





21 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page