top of page
  • Εικόνα συγγραφέαAngie Nomikou

Η Ιωάννα Μερκουριάδου σκηνοθετεί την παράσταση «ΜΕ ΔΥΝΑΜΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΗΦΙΣΙΑ»

Έγινε ενημέρωση: 16 Ιουλ 2020


Για ποιο λόγο επιλέξατε αυτό το έργο?

Το έργο αυτό το πρωτοδιάβασα το 2010, φοιτήτρια ακόμα στη δραματική σχολή και γοητεύτηκα αμέσως. Δέκα χρόνια μετά, λοιπόν, και συνεχίζει να με γοητεύει η πένα αυτών των δύο σπουδαίων δημιουργών… το κέντημα των διαλόγων, οι ευφυείς ατάκες, ο ρυθμός και η ασύλληπτη εναλλαγή από την κωμωδία στο δράμα και πάλι στην κωμωδία, οι επαναλήψεις του και οι ανολοκλήρωτες ιστορίες που γεννούν ερωτηματικά.

Θεωρείτε ότι αυτό το έργο έχει κοινά σημεία με το σήμερα και αν ναι ποια είναι αυτά

Το «Με δύναμη από την Κηφισιά» είναι ένα έργο διαχρονικό, ένα έργο που αγγίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος στη σύγχρονη κοινωνία… οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής, το άγχος που μας κατατρέχει, οι φόβοι, η μοναξιά, η ανάγκη να ερωτευτούμε, να νιώσουμε σημαντικοί, να δραπετεύσουμε από το παρελθόν και ό, τι μας πνίγει… η ανάγκη για ΖΩΗ. Ένα έργο που παρόλο που γράφτηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’90, αντικατοπτρίζει το σήμερα. Αυτές οι τέσσερις γυναίκες, είναι  οικείες μορφές στα μάτια μας και οι ατέλειωτες συζητήσεις τους γνώριμες στ’ αυτιά μας. Πιστεύω πως πολλοί άνθρωποι θα βρουν κοινά με τους χαρακτήρες αυτούς, άλλοι λιγότερο κι άλλοι περισσότερο.

Με ποιο ρόλο ταυτίζεστε περισσότερο?

Λόγω του ότι είχα υποδυθεί στο παρελθόν τη Μάρω και είχα μελετήσει πιο πολύ τον συγκεκριμένο ρόλο, είχα εντοπίσει κάποια κοινά στοιχεία, κυρίως ως προς την παιδικότητα και τον ρομαντισμό που την χαρακτηρίζει. Στην παρούσα φάση όμως, μελετώντας ενδελεχώς τον κάθε ρόλο ξεχωριστά ανακάλυψα κοινά στοιχεία και με τους άλλους ρόλους. Ευτυχώς δεν ταυτίζομαι, γιατί μιλάμε για ψυχώσεις, πιστεύω όμως πως, μέχρις ενός βαθμού, όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας έχουμε εμφανίσει παρόμοιες συμπεριφορές.  

Τι θα θέλατε να πετύχετε κατά τη σκηνοθετική επεξεργασία του έργου? Σας ικανοποιεί το αποτέλεσμα?

Ήθελα να μεταφέρω στη σκηνή όλα αυτά τα σοβαρά ζητήματα που θίγονται στο έργο, μέσα από μια κωμική ματιά, με αρκετή δόση χιούμορ διατηρώντας όμως παράλληλα το δραματικό στοιχείο. Παρουσιάζουμε μια κωμωδία με μικρές, αλλά πολύ έντονες αποχρώσεις δράματος. Η ανάλαφρη διάθεση, τα ευτράπελα και το γέλιοπου κυριαρχούν στο έργο διακόπτονται από συναισθηματικά φορτισμένες στιγμές, που προκαλούν σφίξιμο στην καρδιά και προβληματισμό. Τώρα που ολοκληρώθηκαν οι πρόβες, μπορώ να πω ότι είμαι πολύ ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα. Χαίρομαι πολύ που συνεργάστηκα με αυτή την ομάδα και με την καθεμιά τους ξεχωριστά. Τέσσερα υπέροχα κορίτσια, με πολλή πάθος κι αγάπη για το θέατρο, με συνέπεια και  σεβασμό, που δούλεψαν πολύ σκληρά αυτούς τους 5 μήνες για να βγει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Τις αγαπώ και τις ευχαριστώ γι’ αυτή την όμορφη συνεργασία.

Ποια πιστεύετε ότι πρέπει να είναι τα συστατικά εκείνα που μπορούν να συνθέσουν μια πετυχημένη θεατρική παράσταση;

Η επιτυχία μιας θεατρικής παράστασης εξαρτάται από τους ανθρώπους που την απαρτίζουν. Βασική προϋπόθεση είναι η αγάπη για το αντικείμενο, ο αλληλοσεβασμός, η εμπιστοσύνη, η πειθαρχία που επιδεικνύει η ομάδα και φυσικά η σκληρή δουλειά.

Πως προέκυψε η συνεργασία με το θέατρο Περι- τεχνών? Ετοιμάζετε και κάτι άλλο?

Η συνεργασία με το θέατρο Περι- τεχνών προέκυψε σχεδόν τυχαία, το 2018, ταυτόχρονα με τη μετακόμισή μου στην Χαλκίδα. Ξεκίνησα ως δασκάλα θεατρικής αγωγής στο παιδικό και εφηβικό τμήμα του θεάτρου και φέτος μου έγινε η πρόταση να είμαι σκηνοθέτης σε μία από τις παραγωγές της φετινής σεζόν. Την πρόταση αυτή τη δέχτηκα με χαρά αλλά και με ένα αίσθημα φόβου, για να είμαι ειλικρινής. Φόβο για την ευθύνη ενός τέτοιου εγχειρήματος, για το αν είμαι αρκετά ώριμη και αν μπορώ να ανταπεξέλθω στο ρόλο του σκηνοθέτη και στις απαιτήσεις ενός τέτοιου έργου. Βέβαια, με τα αγαπημένα μου εφηβάκια του θεάτρου, μετράμε ήδη δύο υπέροχες παραστάσεις, τη «Λυσιστράτη» και τον «Σκρούτζ», γεγονός που μου έδωσε δύναμη να αντιμετωπίσω αυτή την πρόκληση. Όσον αφορά τα μελλοντικά μας σχέδια, το μόνο σίγουρο μέχρι στιγμής είναι η «Οδός ονείρων» μας, του Χατζηδάκι, η οποία καθυστέρησε λίγο, λόγω πανδημίας, και θα ανέβει το Σεπτέμβρη!

Πόσο πιστεύετε ότι έχει επηρεάσει η πανδημία το θέατρο και την τέχνη γενικότερα?

Πιστεύω πως ο χώρος της τέχνης είναι αυτός που επηρεάστηκε και επλήγη,περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, εξαιτίας της πανδημίας. Με ενοχλεί που το κράτος αντιμετωπίζει τους καλλιτέχνες σαν ανθρώπους δεύτερης κατηγορίας κι έχω την αίσθηση, για να μην πω την βεβαιότητα, ότι αυτό συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που πολλοί σπουδαίοι δημιουργοί καταφεύγουν στο εξωτερικό για να συνεχίσουν την καλλιτεχνική τους πορεία. Αλλά αυτό είναι ένα θέμα μεγάλο και θλιβερό...

Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον?

Είμαι από τους ανθρώπους που δε σταματώ να ονειρεύομαι. Έχω πολλά σχέδια για το μέλλον και ήδη κάποια απ’ αυτά έχουν αρχίσει να οργανώνονται. Όπως μια πολύ ωραία συνεργασία που ξεκινάει όπου έχω την τύχη να συνεργάζομαι με υπέροχους καλλιτέχνες, και πάνω απ’ όλα υπέροχους ανθρώπους, όπως τον Γιάννη Παπλωματά και τον Αντώνη Morgan Κωνσταντουδάκη.

Η Ιωάννα Μερκουριάδου σκηνοθετεί την παράσταση «ΜΕ ΔΥΝΑΜΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΗΦΙΣΙΑ»



Στοιχεία για την παράσταση: Η παρασταση θα παιχτει στις 19/7 στο θεατρο ορεστη Μακρη στη χαλκιδα και απο Σεπτεμβρη θα παιζεται καθε Σαββατο στο θεατρο περι τεχνων

Παιζουν: Πέρη Καραμούζη, Ευτυχια Ντούπη, Ελεάνα Κεσκίνη, Ελένη Κόλλα

113 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page