top of page
  • Εικόνα συγγραφέαAngie Nomikou

ΕΝΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΩΚΡΑΤΗ – ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΑΛΗΣ & ΧΑΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ



Το βιβλίο ένα απόγευμα με τον Σωκράτη, είναι ένα μυθιστόρημα αυτογνωσίας, έχοντας ως πρωταγωνιστή του τον 42χρονο Χάρη, άνεργο και χωρισμένο με έναν 6χρονο γιο. Επιστρέφει στο πατρικό του για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στα έξοδα που τον κατακλύζουν, αναλώνεται σε εφήμερες σχέσεις και περνάει ανόρεχτα και παραιτημένα τον άπλετο ελεύθερο χρόνο του.

Ένα απρόσμενο γεγονός που θα εισβάλλει στη ζωή του, ο θάνατος του αγαπημένου του πατέρα, θα σταθεί η αφορμή για να αφυπνίσει τη συνείδηση του Χάρη, όταν τα βήματά του τον οδήγησαν στους δρόμους της Αρχαίας Αθήνας, όπου αθέατος παρατηρεί τους πάντες και τα πάντα.

Ένας λουσμένος στο φως, γηραιός άνδρας, συγκεντρώνει γύρω του πλήθος νεαρών και κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον τους, μέσα από μια εκ βαθών συζήτηση αυτογνωσίας, τόσο για τους ίδιους τους συναναστρεφόμενους, όσο και γενικά για τον άνθρωπο.

Ποιος ήταν; Ο Σωκράτης. Συνειδητοποιούσε απρόσμενα, ότι ζούσε μια ανέλπιστη εμπειρία, την οποία δεν ήταν σε θέση να εξηγήσει με την απλή λογική ο ανθρώπινος νους, αναζητώντας απεγνωσμένα το πραγματικό νόημα της ζωής και την αληθινή ευτυχία.

Μια συνάντηση με βασικό και πρωταρχικό της στόχο, να κατανοήσει ο καθένας τους, ποιος πραγματικά είναι. Τι είναι ο άνθρωπος; Μια τρισδιάστατη ύπαρξη, που απαρτίζεται από το φυσικό σώμα, τον εγωικό εαυτό και τον εαυτό της αγάπης, πιο συγκεκριμένα όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζει ο σπουδαίος φιλόσοφος, τον Μεγάλο Εαυτό Αγάπης.

Δίνοντας μεγάλη σημασία στην αγάπη, προτρέπει το κοινό του αλλά και όλους τους αναγνώστες του βιβλίου, να εντάξουμε την αγάπη στην καθημερινότητά μας και να επωφεληθούμε από τα ευεργετικά αποτελέσματα της πράξης μας.

Με γνώμονα την πασίγνωστη μέθοδο της μαιευτικήςκαι της χρησιμότητας των ερωτημάτων προς τον εαυτό μας, αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις που εμφανίζονται στη ζωή μας και γινόμαστε σοφότεροι, στα χνάρια των μεγάλων Ελλήνων φιλοσόφων.

Με πραότητα, σύνεση, ευγένεια και βαθιά επιρροή, ο Σωκράτης μυεί τους ακροατές του στα χνάρια των απόψεών του, μέσα από τις παρακάτω ρήσεις:

Εμπιστευθείτε τον εαυτό σας!

Εναρμονιστείτε και ευθυγραμμίστε το εγώ με την αγάπη!

Δώστε ενέργεια στο καλό!

Γνωρίστε τον εαυτό σας, «γνώθι σαυτόν»!

Αναζητήστε λόγους για να νιώθετε ευγνώμονες, ακόμη κι όταν δεν είστε καλά!

Αποστασιοποιηθείτε από τα θέματα που σας απασχολούν και αποκτείστε τη στάση της ουδέτερης παρατήρησης!

Επιχειρήστε τη σύζευξη της σκέψης και του καλού – ευεργετικού συναισθήματος!

Μετακινηθείτε από το ΕΓΩ στο ΕΜΕΙΣ και σκεφτείτε με γνώμονα τη νέα αρχή που μόλις επιλέξατε!

Αλλάξτε τον τρόπο που αντιμετωπίζετε το φυσικό περιβάλλον!

Συνδεθείτε με το βαθύτερο νόημα της ζωής σας, που δεν είναι άλλο από εσάς τους ίδιους και την εξέλιξή σας!

Τέλος, πιστέψτε όλοι στην ίδια θρησκεία, ικανή να μας ενώσει, την ΑΓΑΠΗ!

Ένα βιβλίο θησαυρός ξέχειλο από τα λόγια και τις φιλοσοφίες του Σωκράτη, στάθηκε η αφορμή για την αλλαγή στην πορεία πλεύσης του Χάρη και σίγουρα θα αποτελέσει πόλο έλξης για όλους τους αναγνώστες μιας και είναι σε θέση να μας προβληματίσει και να ρίξει άπλετο φως σε αθέατες πλευρές στο πρίσμα της ζωής μας.

Από κάθε βιβλίο που διαβάζω, απομονώνω μια φράση για να τη μοιραστώ μαζί σας, από το βιβλίο των Γιάννη Μανάλη και Χάρη Παπαδόπουλο, επέλεξα την παρακάτω:

…εκείνο που χρειάζεται καθένας από μάς, είναι ο Εαυτός του. Είναι η αφύπνιση της Δύναμης που υπάρχει μέσα μας…

Αυτό που εγώ πραγματικά φυλάω πλέον σαν κόρη οφθαλμού από το βιβλίο που πραγματικά απόλαυσα το διάβασμά του, είναι ότι όλες οι απαντήσεις, πραγματικά, υπάρχουν μέσα μας!

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις κλειδάριθμος.

Κατερίνα Σιδέρη

48 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page