top of page
  • Εικόνα συγγραφέαAngie Nomikou

Γιάννης Βόγλης : 5 χρόνια χωρίς τον πιο γνωστό βοσκό του ελληνικού κινηματογράφου


Ο Έλληνας ηθοποιός Γιάννης Βόγλης, μια από τις πιο σεμνές μορφές του σινεμά, του θεάτρου και της τηλεόρασης λείπει από κοντά μας τα τελευταία 5 χρόνια, αλλά θα μας συνοδεύει πάντα η ατάκα "στάσου μύγδαλα", που είπε στη ταινία "Κορίτσια στον ήλιο".


Το «στάσου, μύγδαλα», σύμβολο του ελληνικού κινηματογράφου, είναι μια τέτοια. Η κραυγή του βοσκού Γιάννη Βόγλη που κυνηγά την φοβισμένη τουρίστρια Αν Λόμπεργκ στο «Κορίτσια στον Ηλιο» του 1968, θα μείνει στην ιστορία του σινεμά.


Ο Γιάννης Βόγλης, που πέθανε ύστερα από σύντομη νοσηλεία στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, είχε γεννηθεί στην Αθήνα το 1937. Σπούδασε στη δραματική σχολή του Πέλου Κατσέλη και πρώτη του εμφάνιση στο θέατρο έγινε στη παράσταση «Η άνοδος του Αρτούρο» το 1961, σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον κινηματογράφο το 1960 στο θαυμάσιο φιλμ «Ερόικα», την κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος του Κοσμά Πολίτη από τον Μιχάλη Κακογιάννη. Ακολούθησαν ρόλοι που ταίριαζαν στο γήινο παρουσιαστικό του, μεταξύ αυτών «Το Αίμα Βάφτηκε Κόκκινο», μια απόπειρα «ελληνικού γουέστερν», πλάι στον Νίκο Κούρκουλο και τον Μάνο Κατράκη. Αλλά έγινε διάσημος με την ταινία «Κορίτσια στον ήλιο» το 1968. Οπου και το «στάσου, μύγδαλα». Που προέκυψε από τύχη. Εκείνη η σκηνή, προστέθηκε στην ταινία στην επιμήκυνσή της, αφού τα γυρίσματα στο υπέροχο τότε Μπατσί της Ανδρου ( καταγωγή του Γιάννη Βόγλη από τη πλευρά της μητέρας του), είχαν ήδη ολοκληρωθεί υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Βασίλη Γεωργιάδη.


Είχε διηγηθεί ο Γιάννης Βόγλης: «Φορούσα την κάπα και ήταν πολύ βαριά. Το γυρίζαμε πάνω-κάτω συνέχεια. Κάποια στιγμή μπάφιασα και είπα στον Γεωργιάδη: “Ελα, ρε Βασίλη, αφού το ‘χουμε το πλάνο, βαρέθηκα πια, στάσου μύγδαλα, στάσου μύγδαλα”. Κι εκείνος γυρνά και μου λέει: “Βόγλη! Αυτή η φράση θα σε κυνηγάει σ’ όλη σου τη ζωή”. Και είχε δίκιο». O Γεωργιάδης είχε απόλυτο δίκιο. Αυτή η φράση και αυτός ο ρόλος, σφράγισαν ανεξίτηλα την καριέρα του Γιάννη Βόγλη.


Ακολούθησαν δεκάδες άλλοι σημαντικοί ρόλοι, στο σινεμά –στη διάρκεια της καριέρας του εμφανίστηκε και σε διεθνείς παραγωγές όπως το «Κραυγή Γυναικών» του Ζιλ Ντασέν ή το «Γλυκιά Πατρίδα» του Κακογιάννη.


5 πράγματα που μπορεί να μη γνωρίζεται για τον Γιάννη Βόγλη

  1. Το πραγματικό του όνομα ήταν Γιάννης Γκόγκλης

  2. Γεννήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 1937 & έφυγε από τη ζωή στις 20 Απριλίου 2016

  3. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1061

  4. Παντρεμένος με την Μιράντα Βόγλη

5. Πατέρας 2 αγοριών του Δημήτρη & του Ρομπέρτο & παππούς 2 εγγονιών

Η γυναίκα της ζωής του Ο Γιάννης Βόγλης στις ελάχιστες συνεντεύξεις που έδινε πάντα μιλούσε για τη γυναίκα που λάτρεψε όσο καμία. Πριν από μερικά χρόνια έλεγε για εκείνη στο περιοδικό «The best magazine»: «Γνωριστήκαμε το 1959. Το ότι είμαστε ακόμη μαζί και είμαστε αχώριστοι, οφείλεται αποκλειστικά στην υπομονή και τις αντοχές της Μιράντας.

Με κάνει περήφανο αυτό, γιατί η ζωή με έναν καλλιτέχνη δεν είναι εύκολη. Πριν παντρευτούμε, όταν αποφασίσαμε να είμαστε μαζί, της είπα “Έχε υπόψη σου ότι είναι πρώτα η δουλειά μου και μετά εσύ”. Συνήθως οι γυναίκες δεν συμβιβάζονται με αυτό. Πολλές φορές λένε “ναι” για να κλείσει το θέμα και μετά αλλάζουνε. Πρέπει να πω ότι η γυναίκα μου, η οποία είναι και Σκωτσέζα – και ίσως έχει σημασία αυτό -, όχι μόνο το δέχθηκε, αλλά και το τίμησε όλα αυτά τα χρόνια. Ποτέ δε διεκδίκησε να ασχοληθώ μαζί της στη διάρκεια της δουλειάς μου. Επίσης, ήταν πολύ καλή μητέρα για τα παιδιά μας, γιατί στη μάνα είναι η βασική ευθύνη για το σωστό μεγάλωμα των παιδιών. Αν υπάρξει μια προτομή, τότε θα είναι δική της».



68 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page