top of page
  • Εικόνα συγγραφέαAngie Nomikou

Ανακρίναμε τον Θάνο Μπίρκο

Έγινε ενημέρωση: 22 Φεβ 2020




Ποια θεατρική παράσταση επιλέξατε πρόσφατα να παρακολουθήσετε και γιατί; Γενική πρόβα του Βίκτορ ή τα παιδιά στην εξουσία του Βιτρακ στο Σφενδόνη, γιατί εκτός από το ότι είναι ένα εξαιρετικό κείμενο από μόνο του, ήθελα να δω αγαπημένους συναδέλφους.

Πόσο συχνά είστε θεατής θεατρικών παραστάσεων; Πάω σε παραστάσεις που με ενδιαφέρουν με την πρώτη ευκαιρία.

Στην Αθήνα, κάθε χρόνο, υπάρχει υπερ -πληθώρα θεατρικών παραστάσεων. Ποιο είναι το δικό σας σχόλιο γύρω από αυτό. Με ενθουσιάζει που μία τέχνη έκφρασης όπως το θέατρο βρίσκεται σε πλουραλισμό. Αρκεί να μην φθίνει η όλη έννοια της τέχνης ώστε ο θεατής, το κοινό να έχει πολλές καλές επιλογές.

Πώς είναι να παρακολουθεί κανείς θέατρο στο εξωτερικό. Έχετε ανάλογη εμπειρία; Από χώρα σε χώρα το θέατρο διαφέρει. Έχω δει θέατρο στο Λονδίνο. Είναι σίγουρο ότι έχουν εξαιρετική τεχνική οι Άγγλοι, όπως σίγουρο είναι ότι εμείς οι Έλληνες έχουμε ψυχή.

Με μια λέξη: πώς χαρακτηρίζετε το θέατρο του καιρού μας; Μου έχει σταθεί στο μυαλό η λέξη ηφαίστειο, γιατί αισθάνομαι ότι η λάβα βράζει και θα εκραγεί.

Ποια ήταν η πρώτη σας εμπειρία με την τέχνη του θεάτρου; Τι κρατάει άσβεστο η μνήμη σας από αυτή την πρώτη εμπειρία; Ήμουν μικρός ακόμη, στο χωριό, όταν οι μαθητές του γυμνασίου ήρθαν στην τάξη και με τράβηξαν σχεδόν με το ζόρι για να παίξω σε σκετς, ένα μικρό παιδάκι. Κι ενώ εγώ ντρεπόμουν πολύ, με το που πάτησα το σανίδι χαμογέλασα.

Αν δεν ήσασταν ηθοποιός, με ποιον άλλο κλάδο -που άπτεται της θεατρικής τέχνης- θα θέλατε να είχατε καταπιαστεί; Με ιντριγκάρει πολύ η τέχνη της ενδυματολογίας στο θέατρο.

Πόσο τυχερός είναι ένας ηθοποιός, που βιώνει όλο αυτό το ταξίδι; Είναι εύκολη η απάντηση... πολύ τυχερός, και θεωρώ ότι όσο πιο ειλικρινής είσαι με αυτό που κάνεις τόσο η τύχη έρχεται με το μέρος σου.

Ο Αυστροαμερικανός σκηνοθέτης Μπίλυ Γουάιλντερ έχει πει ότι ένας σκηνοθέτης πρέπει να είναι αστυνόμος, νοικοκυρά, ψυχαναλυτής, συκοφάντης και καθίκι. Η σκηνοθεσία ποια στάδια ακολουθεί μέχρι να υλοποιήσει έναν - έναν τους στόχους της;

Κάθε σκηνοθέτης ακολουθεί το δικό του δρόμο. Τα πάντα έχουν να κάνουν με το είδος του έργου και ποιοι ηθοποιοί θα επιλεχθούν γι'αυτό. Το όραμα, η τεχνική, η διαδικασία πρόβας, η ικανότητα μετάδοσης στους ηθοποιούς είναι η πορεία που ακολουθεί ο κάθε σκηνοθέτης με το δικό του μοναδικό τρόπο.

Σας έχει τύχει να παρακολουθήσετε κάποια θεατρική παράσταση πάνω από μία φορά; Κι αν ναι, ποια ήταν αυτή και γιατί; Ναι το σεσουάρ για δολοφόνους αλλά με διαφορετικό καστ την κάθε φορά. Γιατί λάτρεψα το χιούμορ της παράστασης.

Αν δεν σας αρέσει μια θεατρική παράσταση, είναι μονόδρομος για εσάς η "εγκατάλειψή" της; Σαν θεατής αν μία παράσταση δεν μου αρέσει δεν εγκαταλείπω από σεβασμό στους συναδέλφους μου. Αν παίζω, προσωπικά εμμένω και δεν εγκαταλείπω.

Ποια στοιχεία συμβάλλουν στην καλλιτεχνική κυρίως επιτυχία μιας θεατρικής παράστασης; Το όραμα ,η εργατικότητα, και η ικανότητα όλων των συντελεστών.

Πιστεύετε ότι το θέατρο πρέπει να χωρίζεται σε ποιοτικό κι εμπορικό; Δεν νομίζω ότι χρειάζεται η κοινωνία μας πλέον αυτόν τον διαχωρισμό ούτε και η τέχνη. Χαίρομαι γιατί βλέπω παραστάσεις ποιοτικές, αν ενστερνιστούμε των παραπάνω όρο, να είναι εισπρακτικά μεγάλες επιτυχίες.

Ποιο είναι το θεατρικό κείμενο που ξεχωρίζετε; Ο Μανδραγόρας του Μακιαβέλι

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας συγγραφέας και σκηνοθέτης; Κι εντός και εκτός συνόρων. Από συγγραφείς πιστεύω στην αξία των κλασικών όπως Αριστοφάνης και εκτός συνόρων Σαίξπηρ. Όσον αφορά σκηνοθέτη θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό γιατί δουλεύω με αυτόν, τον Γιάννη Κακλέα.

Με ποιον σκηνοθέτη, που δεν έχετε συνεργαστεί ως τώρα, θα θέλατε να συνεργαστείτε στο άμεσο μέλλον; Πολλοί είναι αυτοί που δεν έχω συνεργαστεί και μου αρέσουν οι δουλειές τους, δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιον . Ως επαγγελματίας η θέση μου είναι ότι θα συνεργαστώ με όποιον σκηνοθέτη και να με διαλέξει αρκεί να τηρούνται οι βασικές προϋποθέσεις μου όπως αξιοπρέπεια,σεβασμός και στοχος.

Το 2020, γεμίζουν οι θεατρικές αίθουσες στην Ελλάδα; Παραμένει το θέατρο εκείνη η λαϊκή τέχνη, που είναι αναγκαία για τον μέσο άνθρωπο; Νομίζω ότι στην Ελλάδα του 2020 δεν είναι εύκολο να γεμίσει μία θεατρική αίθουσα αν δεν έχεις κάτι να πεις με την παράσταση σου. Θεωρώ ότι ο κόσμος έχει ανάγκη να ακούσει και να πάρει πράγματα από την προαναφερθείσα λαϊκή τέχνη του θεάτρου.

Ποια είναι η πιο δυνατή συγκίνηση, που σας έχει προκληθεί ποτέ σε θεατρική παράσταση; Η στιγμή που πρωτοβγήκα στην Επίδαυρο παίζοντας δίπλα στον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο στους Αχαρνείς του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα ήταν η πιο συγκινητική στιγμή για μένα.

Θυμώσατε ποτέ κατά την διάρκεια θεατρικής παράστασης; ..και αν έγινε, το έχω ξεχάσει.

Κάνετε όνειρα, καλλιτεχνικά ή παντός είδους, σαν να είστε είκοσι χρόνων; Μοιραστείτε μαζί μας κάποια από αυτά. Στα 20 μου που τελείωνα τη σχολή ονειρευόμουνα να κάνω θέατρο. Σήμερα κάνω θέατρο, και ονειρεύομαι να συνεχίσω να κάνω θέατρο.

Αν είχατε την μεταφυσική δυνατότητα να συναντήσετε ένα ιερό τέρας της τέχνης, που σήμερα δεν υπάρχει, ποιο θα ήταν αυτό; θα ήθελα πολύ να γνωρίσω την προσωπικότητα Κάρολος Κουν.

Ποιο τραγούδι ακούγατε (γιατί κάποιο σίγουρα ακούγατε) όσο απαντούσατε τις παραπάνω ερωτήσεις; Depeche mode Martyr


Info:

Αυτό τον καιρό είμαι στην παράσταση

Ρινόκερος του Ευγένιο Ιονέσκο

σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα

θέατρο Κιβωτός

Τετάρτη με Κυριακή

Παίζουν: Άρης Σερβετάλης, Έλλη Τρίγγου, Στέλιος Ιακωβίδης, Ροζαλία Κυρίου, Θάνος Μπίρκος, Πάνος Παπαδόπουλος, Αγγελική Τρομπούκη, Κωστής Μπούντας, Αναστασία Στυλιανίδη


95 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page