top of page
  • Εικόνα συγγραφέαAngie Nomikou

Ανακρίναμε την Μένια Μαθιουδάκη


1. Ποια θεατρική παράσταση επιλέξατε πρόσφατα να παρακολουθήσετε και γιατί;

-Επέλεξα να δω μια κωμωδία που παίζει μια συνάδελφος και Φίλη μου γιατί Μ αρέσει να στηρίζω και πρέπει να στηρίζουμε ο ένας της δουλειά του άλλου.

2. Πόσο συχνά είστε θεατής θεατρικών παραστάσεων;

-Αρκετά συχνά σίγουρα θα δω μια θεατρική παράσταση κάθε βδομάδα παρά Βδομάδα.

3. Στην Αθήνα, κάθε χρόνο, υπάρχει υπερ -πληθώρα θεατρικών παραστάσεων. Ποιο είναι το δικό σας σχόλιο γύρω από αυτό.

-Πιστεύω πως είναι παρά πολύ καλό γιατί υπάρχει έντονη ανάγκη έκφρασης και αποδοχής αυτής από το κοινό. Η κάθε παράσταση έχει κάτι διαφορετικό να επικοινωνήσει κ ο καθένας μας βρίσκεται εκεί να το παρακολουθήσει για κάποιο λόγο.

4. Πώς είναι να παρακολουθεί κανείς θέατρο στο εξωτερικό. Έχετε ανάλογη εμπειρία;

- Ναι φυσικά. Έχω παρακολουθήσει μιούζικαλ στη Νέα Υόρκη, το Φάντασμα της όπερας και ήταν πραγματικά μοναδική εμπειρία.

5. Με μια λέξη: πώς χαρακτηρίζετε το θέατρο του καιρού μας;

-Θα το χαρακτήριζα ανήσυχο. Περιλαμβάνει όλα τα είδη όπως και καινούργιες απόπειρες δημιουργίας μιας performance.

6. Ποια ήταν η πρώτη σας εμπειρία με την τέχνη του θεάτρου; Τι κρατάει άσβεστο η μνήμη σας από αυτή την πρώτη εμπειρία;

-Η πρώτη απόπειρα ήταν σε μια παιδική παράσταση στο Θέατρο Χατζηχρήστου. Άσβεστο κρατάει το γέλιο και η συμμετοχή από τα παιδιά, η άμεση ανταπόκριση. Και αυτό ήταν κάτι που με γέμιζε.

7. Αν δεν ήσασταν ηθοποιός, με ποιον άλλο κλάδο -που άπτεται της θεατρικής τέχνης- θα θέλατε να είχατε καταπιαστεί;

-Αν δεν ήμουν ηθοποιός θα μπορούσα να μαι οτιδήποτε. Θεωρώ πως προσαρμόζομαι πολύ εύκολα στις οποίες διαφορετικές συνθήκες υπάρχουν και αυτό μου προκαλεί και ένα ενδιαφέρον. Άλλωστε αυτή είναι εν μέρη η δουλειά του ηθοποιού άρα γιατί να μην τη χρησιμοποιήσω και στη πραγματική ζωή.

8. Πόσο τυχερός είναι ένας ηθοποιός, που βιώνει όλο αυτό το ταξίδι;

-Θα έλεγα όπως είναι τυχερός και άτυχος ταυτόχρονα. Ένα ηθοποιός βιώνει όλη την διαδικασία της δοκιμασίας ξανά και ξανά σε κάθε του έργο σε κάθε του αρακά ώστε να νιώσει έστω κ λίγο τη σιγουριά και την επιβεβαίωση, πράγμα που σπάνια τη λαμβάνει ο ίδιος από τον εαυτό του. Οι ηθοποιοί είμαστε πολύ αυστηροί και εμείς με τον εαυτό μας και συνεχώς αναρωτιόμαστε. Σίγουρα το χειροκρότημα όμως μας κάνει να νιώθουμε καλά!

9. Ο Αυστροαμερικανός σκηνοθέτης Μπίλυ Γουάιλντερ έχει πει ότι ένας σκηνοθέτης πρέπει να είναι αστυνόμος, νοικοκυρά, ψυχαναλυτής, συκοφάντης και καθίκι. Η σκηνοθεσία ποια στάδια ακολουθεί μέχρι να υλοποιήσει έναν - έναν τους στόχους της;

- Σίγουρα της ψυχανάλυσης του ηθοποιού και του ρόλου, επίσης του χορογράφου θα έλεγα λόγω του ότι η κινησιολογία βάσει κειμένου είναι πολύ σημαντική και του δασκάλου ίσως γιατί η μεταδοτικότητα είναι σημαντική.

10. Σας έχει τύχει να παρακολουθήσετε κάποια θεατρική παράσταση πάνω από μία φορά; Κι αν ναι, ποια ήταν αυτή και γιατί;

- Δεν θυμάμαι να έχω δει αλλά Μ αρέσει κάτι που ναι μοναδικό να το κρατάω στη μνήμη μου με τα συναισθήματα που μου έβγαλε τη πρώτη φορά.

11. Αν δεν σας αρέσει μια θεατρική παράσταση, είναι μονόδρομος για εσάς η "εγκατάλειψή" της;

- Όχι δεν θα το έκανα ποτέ και ούτε το έχω κάνει. Θεωρώ πως Ο σεβασμός προς τον καλλιτέχνη πρέπει να υπάρχει είτε αυτό που σου παρουσιάζει Σ αρέσει είτε όχι.

12. Ποια στοιχεία συμβάλλουν στην καλλιτεχνική κυρίως επιτυχία μιας θεατρικής παράστασης;

-Η επικοινωνία μεταξύ ομάδας και σκηνοθέτη, η επικοινωνία του κειμένου στο κοινό, και τέλος σίγουρα το υποκριτικό επίπεδο κ η ενδιαφέρουσα πλοκή.

13. Πιστεύετε ότι το θέατρο πρέπει να χωρίζεται σε ποιοτικό κι εμπορικό;

- Δεν πιστεύω πως υπάρχει ποιοτικό και εμπορικό, πιστεύω πως υπάρχει αυτό που αγγίζει το κοινό είτε αυτό είναι κωμωδία είτε Δράμα και αυτό που το κρατά αποστασιοποιημένο. Το τι αρέσει κάθε φορά είναι καθαρά υποκειμενική η επιλογή.

14. Ποιο είναι το θεατρικό κείμενο που ξεχωρίζετε;

- Τα κείμενα του Λορκα και ο ποιητικός λόγος με συνεπαίρνει και με κάνει να ταξιδεύω.

15. Ποιος είναι ο αγαπημένος σας συγγραφέας και σκηνοθέτης; Κι εντός και εκτός συνόρων.

Όπως προανάφερα ένας από τους αγαπημένους είναι ο Λορκα καθώς και ο Σάμιουελ Μπέκετ εντελώς αντίθετο είδος λογοτεχνίας, βασίζεται στον σουρεαλισμό κάτι που και αυτό μου οξύνει τη φαντασία. Σκηνοθέτη θα πω τον Μαρτιν Σκορτσέζε.

16. Με ποιον σκηνοθέτη, που δεν έχετε συνεργαστεί ως τώρα, θα θέλατε να συνεργαστείτε στο άμεσο μέλλον;

Είναι πολλοί αυτοί που θέλω ακόμα να συνεργαστώ. Κάποιοι είναι ο Φασουλής, ο Ρέππας και σίγουρα ο Λανθιμος θα ήταν μεγάλη πρόκληση να συνεργαστώ.

17. Το 2020, γεμίζουν οι θεατρικές αίθουσες στην Ελλάδα; Παραμένει το θέατρο εκείνη η λαϊκή τέχνη, που είναι αναγκαία για τον μέσο άνθρωπο;

-Θεωρώ πως γεμίζουν πιο πολύ από ποτέ, ο άνθρωπος έχει ανάγκη να ψυχαγωγηθεί και οι επιλογές είναι πολλές γι αυτό και το Θέατρο παραμένει ως λαϊκή τέχνη και απευθύνετε σίγουρα στους πολλούς γιατί Σ αυτούς έχει να πει κάτι.

18. Ποια είναι η πιο δυνατή συγκίνηση, που σας έχει προκληθεί ποτέ σε θεατρική παράσταση;

-Η πιο δυνατή που τη θυμάμαι ακόμα είναι στη παράσταση με τη ζωή της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου που την υποδύθηκε με μεγάλη επιτυχία γεμάτη συγκίνηση και χιούμορ η κ. Νένα Μεντή.

19. Θυμώσατε ποτέ κατά την διάρκεια θεατρικής παράστασης;

-Σίγουρα έχει συμβεί αυτό. Συνήθως όταν υπάρχει ενόχληση από το κοινό και νιώθω πως δεν σέβεται αυτό που του προσφέρουμε εκείνη την ώρα. Με ενοχλεί πολύ αυτό, καλύτερα ας μην έρθει στο Θέατρο εάν δεν το σέβεται.

20. Κάνετε όνειρα, καλλιτεχνικά ή παντός είδους, σαν να είστε είκοσι χρόνων; Μοιραστείτε μαζί μας κάποια από αυτά.

- Είναι στόχος μου να δημιουργώ συνεχώς όνειρα και αυτό να μην σταματήσει ποτέ. Τα όνειρα δίνουν ζωή και είναι ότι πιο αληθινό υπάρχει. Τα όνειρα μου αφορούν σίγουρα τη πορεία μου σαν ηθοποιός αλλά παράλληλα και σαν γυναίκα.

21. Αν είχατε την μεταφυσική δυνατότητα να συναντήσετε ένα ιερό τέρας της τέχνης, που σήμερα δεν υπάρχει, ποιο θα ήταν αυτό;

Μου ήρθε ο Σαίξπηρ στο μυαλό, ίσως γιατί ζούσε σε μια εποχή που μ αρέσει πολύ και σίγουρα θα ήθελα να τον συναντήσω ώστε να μου αφηγηθεί ιστορίες της εποχής είτε αληθινές είτε μέσα από τη φαντασία του.

22. Ποιο τραγούδι ακούγατε (γιατί κάποιο σίγουρα ακούγατε) όσο απαντούσατε τις παραπάνω ερωτήσεις;

-Άκουγα Meditation music, που ακούω συχνά γιατί με χαλαρώνει.


13 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page