top of page
  • Εικόνα συγγραφέαAngie Nomikou

Δημήτρης Λύρας : θέλω να φτιάξω θεατρικό εργαστήρι στην Γερμανία με στόχο την θεατρική παιδεία



Dimitrios Lara’s, Ηθοποιός-Σκηνοθέτης

1. Αν ξαναγεννιόσασταν σε ποια χώρα θα θέλατε να ζείτε?

Απ. Πάλι στην Ελλάδα αλλά στη δεκαετία του 50' και σε ένα νησί με ένα σπίτι που να βλέπει θάλασσα ή σε ένα βουνό με πολλά έλατα και πολλά χιονια το χειμώνα. Η Ελλάδα παρόλα τα κοινωνικο-πολιτικα της προβλήματα είναι μια πανέμορφη χώρα με πανέμορφη κουλτούρα και δεκαετία του 50' για να ζησω από κοντά όλες αυτές τις μεγάλες μορφές της θεατρικής και μουσικής σκηνής.

2. Με ποιον καλλιτέχνη δεν έχετε συνεργαστεί και θέλετε να δουλέψετε μαζί του ( μπορεί να είναι και μεγάλο όνομα από το εξωτερικό)

Απ. Χμμμ... Μου βάζεις δύσκολα γιατί και οι δύο που θα ήθελα δεν είναι εν ζωή και μιλάω για Χρόνη Εξαρχάκο από Ελλάδα και Robin Williams από εξωτερικό, αν σκεφτώ κάποιον εν ζωή θα ήθελα με τον Woody Allen.


3. Αν αύριο πηγαίνατε στο διάστημα ποιον θα παίρνατε μαζί σας.

Απ.Για να μείνω ή εκδρομή; Γιατί αν είναι εκδρομή ισως μονο το κινητό μου για να αποθανάτισω τις στιγμές, αν όμως ήταν για πάντα λογω κάποιας επικείμενης καταστροφής στη γή θα έπαιρνα τους γιους μου...

4. Αν γράφατε ένα θεατρικό – μουσικό έργο τι τίτλο θα του δίνατε.

Απ. "Κι'όμως υπάρχει αγάπη "

5. Συμμετέχετε καλλιτεχνικά στην εκδήλωση ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν τη έργο η τη τραγούδι θα του αφιερώνατε?

Απ.Pink Floyd: Another Brick in the wall το θέμα είναι ποιος θα με αφηνε να το παίξω.. 6. Σας απασχολεί ο πλανήτης? Πείτε μας τρόπους που θα φέρουν καλύτερο αποτέλεσμα

Απ. Είναι καθαρά θέμα παιδείας (οικογενειακής και σχολικής) σε πρώτη φάση και κυβερνήσεων σε δεύτερη.

Παιδείας σε ατομικό επίπεδο απο το πιο απλό "γόπα στην παραλία" μέχρι το πιο σύνθετο για βιολογική σκέψη και ανακύκλωση.

Κυβερνήσεων σε συλλογικό επίπεδο με όσα χρειάζονται για να μπορεί να γίνει η ανακύκλωση και η βιολογική σκέψη, θες με εργοστάσια, με παροχές, με εκπαίδευση, υπάρχουν πολλές κατηγορίες που πρέπει να αλλάξουν πολλά.

7. «Εάν ήσασταν ένα brand, ποιο θα ήταν το ρητό σας;»

Απ. "Η ζωή δεν τελειώνει"

8. Τι είναι αυτό που σας γοητεύει στη δουλειά σας και ποιο είναι αυτό που δεν σας αρέσει.

Απ. Σαν ηθοποιός με γοητεύει που μπορώ να μπώ στη θέση ανθρώπων, εποχών, καταστάσεων και να ζήσω πράγματα που σας Δημήτρης δεν θα ζούσα και πολυ πιθανώς δεν θα ζήσω, εκτόςελάχιστων εξαιρέσεων.

Με γοητεύει να μπορώ να κάνω τον κόσμο να παίζει χωρίς να είναι σωματικά στη σκηνή, να ζείτε τις καταστάσεις οπως εγώ και να τον κάνω συναισθηματικά να βιώνει μαζί μου.

Σαν σκηνοθέτης με γοητεύει να βλέπω ότι μπορώ να μεταδώσω πράγματα στους ηθοποιούς, να βλέπω ότι τους βοήθησα να ξεκλειδώσουν συναισθηματικά και κινησιολογικά, να βλέπω ότι βήμα βήμα από κατι άμορφο όλοι μαζί να δίνουμε προς το κοινό ένα άρτιο θέαμα.

9. Αν είχατε την δυνατότητα, ποια ιστορική προσωπικότητα θα καλούσατε σε δείπνο;

Απ.Όλο με περιορίζεις...χαχαχα...φυσικά επειδή είμαι αντίδραση από τη φύση μου θα σκεφτόμουν έναν από τις τρείς παρακάτω προσωπικότητες διαφορετικού τομέα ο καθένας..

Αριστοφάνη- Μέγα Αλέξανδρο - Αϊνστάιν

10. Πως φαντάζεστε τον εαυτό σας σε 20 χρόνια από σήμερα

Απ.Σίγουρα θέλω οπτικά να μην έχω αλλάξει καθόλου..θα απαντήσω πως θα ήθελα να με δώ γιατί εμείς οι Έλληνες λέμε "όταν κάνουμε σχέδια ο Θεός γελάει ", οπότε θα ήθελα να εχω γυρίσει Ελλάδα, να εχω μια οικονομική άνεση και να δημιουργώ καλλιτεχνικά σε ερμηνευτικό και σκηνοθετικό επίπεδο.

11. Ποια είναι τα επαγγελματικά σας μελλοντικά πλάνα η όνειρα?

Απ. Εκτός από την θεατρική ομάδα που εχω ή τις ομάδες που θα προκύψουν, θελω να κάνω ένα θεατρικό εργαστήρι στην Γερμανία με στόχο την θεατρική κυρίως παιδεία σε συνδυασμό και με άλλες τέχνες.

12. Το πρωί ξυπνάτε με κέφι ή είστε τύπος που δε θέλει να του μιλάνε ?

Είμαι ο τύπος που μπορώ να κλείσω το ξυπνητήρι, να ντυθώ και να βγω για τρέξιμο. Σπάνια να σηκωθώ και να μη μιλιέμαι, εχω καλη διάθεση και αισιόδοξη γενικότερα.


13. Το πρώτο πράγμα που θα κάνετε μόλις τελειώσει η καραντίνα?

Όταν τελειώσει ουσιαστικά και οχι μερικώς, όταν δηλαδή γυρίσουμε στα πριν τον κορονοιο, θέλω να κάνω ένα πάρτι με φίλους και διακοπές


14. Είστε για 24 ώρες αρχηγός ενός κράτους γράψτε μας 3 πράγματα θα αλλάζατε

1)Παιδεία θα ακολουθούσα τη Φινλανδία.

2) Επάνδρωση Υγείας με μηχανήματα νοσοκομεία προσωπικό σε όλη τη χώρα από άκρη σε άκρη

3)Μείωση της εφορίας και ενίσχυση όλων των επαγγελματικών κλάδων, δάνεια με μηδενικά επιτόκια ώστε να αναπτυχθούν όλα ξανά και να μη χρειαζόμαστε τίποτα σαν χώρα.


Link από social media Facebook:https://www.facebook.com/dimitris.liras.1 Instagram:dimitris_liras_official Yutube: pozakis συνεργασία με το συνεργάτη μου.

2 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page