top of page
  • Εικόνα συγγραφέαAngie Nomikou

Έλλη Δαδήρα : δε μου αρέσει ο επαγγελματικός εκβιασμός



1. Αν ξαναγεννιόσασταν σε ποια χώρα θα θέλατε να ζείτε?

-Εδώ έχουμε θέμα. Λατρεύω την Ελλάδα, λατρεύω τον ήλιο και τη θάλασσα και τη φυσική επιβλητικότητα της.

Σε άλλους τομείς όμως μου λείπουν πολλά. Νομίζω ότι θα διάλεγα την Αμερική, τη Νέα Υόρκη. Δεν έχω πάει ακόμα ,, αλλά όπως τη φαντάζομαι ίσως ένιωθα πιο δικαιωμένη ως καλλιτέχνης.


2. Με ποιον καλλιτέχνη δεν έχετε συνεργαστεί και θέλετε να δουλέψετε μαζί του ( μπορεί να είναι και μεγάλο όνομα από το εξωτερικό)

Με έναν καλλιτέχνη θα ήθελα πολύ να συνεργαστώ , αλλά δυστυχώς δε θα μπορέσω γιατί έχει φύγει από τη ζωή εδώ και πολλά χρόνια. Με τον πατέρα μου, το σκηνοθέτη Ντίμη Δαδήρα. Ήμουν πολύ μικρή όταν τον έχασα και γνωρίζω για εκείνον μέσα από τους φίλους και συνεργάτες του. Όλοι είχαν να πουν τα καλύτερα. Πόσο ευγενής και γλυκός ήταν και πόσο αληθινός κι αφοσιωμένος στη δουλειά του. Εύχομαι να το είχα ζήσει κι εγώ.

Τον Clint Eastwood, τον θαυμάζω πολύ. Και λένε ότι είναι επίσης εξαιρετικός συνεργάτης εκτός από υπέροχος κινηματογραφιστής.

  • Στη μουσική πάντα σκεφτόμουν τον εαυτό μου στη σκηνή με τον Sting που λατρεύω. Τελευταία έχω προσθέσει και την Esperanza Spalding. Είναι κι άλλοι πολλοί φυσικά- Έλληνες και ξένοι- αλλά αυτοί μου έρχονται πρώτοι στο μυαλό.


3. Αν αύριο πηγαίνατε στο διάστημα ποιον θα παίρνατε μαζί σας

  • Δύσκολες αυτές οι επιλογές! Έχω αριθμητικό περιορισμό; Δε μπορώ να αποχωριστώ εύκολα ανθρώπους! Νομίζω τον σύντροφό μου αν ήταν μόνον ένας και κάποιους καλούς φίλους αν ήταν παραπάνω.

4. Αν γράφατε ένα θεατρικό – μουσικό έργο τι τίτλο θα του δίνατε.

  • «Όσα αρνούμαι να δω και να ακούσω»

5. Συμμετέχετε καλλιτεχνικά στην εκδήλωση ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν

τι έργο ή τι τραγούδι θα του αφιερώνατε?

  • Η αλήθεια είναι ότι δε με εμπνέει ιδιαίτερα η συνθήκη αυτή . Δεν ξέρω αν μπορώ να σκεφτώ κάτι πρέπον για την περίσταση...Ίσως το Stairway to heaven.



6. Σας απασχολεί ο πλανήτης? Πείτε μας τρόπους που θα φέρουν καλύτερο αποτέλεσμα

  • Με απασχολεί στο βαθμό που συναντώ συχνά ορισμένα πράγματα. Πολλά σκουπίδια, κακή διαχείριση αποβλήτων και ενεργειακά αδιέξοδα. Νομίζω ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας είναι πλέον ικανή να τα διορθώσει αυτά ικανοποιητικά. Ο σωστός διαχωρισμός αποβλήτων και η πλήρης ανακύκλωσή τους είναι σημαντική. Καθώς και ενεργειακές μορφές όπως η αιολική, η ηλιακή, η υδάτινη.

7. «Εάν ήσασταν ένα brand, ποιο θα ήταν το ρητό σας;»

  • Όταν δεν ξέρεις τί να κάνεις περίμενε. Η ζωή έχει έναν τρόπο να σου δίνει απαντήσεις αν συγκεντρωθείς λίγο.

  • . Έχω κι άλλο ,ίσως λιγότερο δημοφιλές... ορθογραφία ή θάνατος!...



8. Τι είναι αυτό που σας γοητεύει στη δουλειά σας και ποιο είναι αυτό που δεν σας αρέσει .

  • Η δουλειά μου ανήκει στο ευρύ φάσμα της τέχνης και είναι πολυδιάστατη. Με ικανοποιεί που μπορώ να μεταπηδώ από τη μουσική στο θέατρο, από το θέατρο στο χορό από το χορό στο τραγούδι. Όλα αυτά είναι μαγικά. Σε πάνε σε μέρη που δε φαντάζεσαι, σε κάνουν να νιώθεις συναισθήματα που δε μπορείς να νιώσεις αλλιώς. Αποτελούν ανάγκη έκφρασης για μένα, δε θα μπορούσα να ζήσω καλά χωρίς κάτι από αυτά.

  • Δε μου αρέσει όταν με ρωτούν τί επαγγέλλομαι και απαντώ, να με ξανα ρωτούν και τι άλλο κάνω για βασική δουλειά.

Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι όλα αυτά είναι εύκολα χόμπι που δεν αξίζει να επενδύσεις χρόνο κόπο και χρήμα για να τα εξασκήσεις. Και που τα θεωρούν «κατώτερα» από άλλα επαγγέλματα. Ή ακόμα που θεωρούν δεδομένο ότι η επιλογή να είσαι επαγγελματίας καλλιτέχνης πρέπει να είναι συνυφασμένη με τη φτώχεια και την ανοχή στον μη επαρκή βιοπορισμό.

  • Δε μου αρέσει επίσης ο επαγγελματικός εκβιασμός που συχνά υπάρχει ο οποίος εκμεταλλεύεται την βαθιά επιθυμία του καλλιτέχνη και τις πολλές δυσκολίες του επαγγέλματος.

9. Αν είχατε την δυνατότητα, ποια ιστορική προσωπικότητα θα καλούσατε σε δείπνο;

  • Κι άλλη δύσκολη επιλογή! Είναι τόσοι πολλοί οι συναρπαστικοί άνθρωποι που έχουν ζήσει μέχρι τώρα. Διάφορους σκέφτομαι αυθόρμητα. Την Καλλιρρόη Σιγανού- Παρρέν και τον Νίκολα Τέσλα. Τον Περικλή, τον Καποδίστρια, τον Πλάτωνα,τη Σαπφώ ,τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι, τον Φρόυντ , τον Μότσαρτ… Πώς να διαλέξεις έναν μόνο; Φαντάζομαι τα υπέροχα πράγματα που θα είχαμε να πούμε, τόσο διαφορετικά με τον καθένα!



10. Πως φαντάζεστε τον εαυτό σας σε 20 χρόνια από σήμερα

  • Προσδοκώ αρχικά ότι η τεχνολογία θα έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που θα φαίνομαι εξωτερικά όπως σήμερα, ίσως και καλύτερα !Αστειεύομαι( κατά 70%!) Γενικά πάντως αποφεύγω να κάνω τέτοιες σκέψεις, επικεντρώνομαι ως επί το πλείστον στο παρόν. Ελπίζω πάντως να είμαι υγιής, ενεργητική και δημιουργική και να έχω κοντά μου τους ανθρώπους που αγαπώ.

11. Ποια είναι τα επαγγελματικά σας μελλοντικά πλάνα η όνειρα?

  • Θα ήθελα να δουλέψω ξανά σε διάφορες μουσικές ή θεατρικές παραγωγές, στη Λυρική Σκηνή, σε μιούζικαλ στο θέατρο και στον κινηματογράφο. Πολλές φορές ονειρεύομαι έναν δικό μου πολυχώρο ή ένα στούντιο με αγαπημένους ταλαντούχους συνεργάτες όπου θα κάναμε τέχνη χωρίς να μας απασχολεί το κόστος. Άλλες φορές ονειρεύομαι να τραγουδάω έχοντας μια big band με τα όλα της. Άλλοτε ονειρεύομαι να χορεύω σε φεστιβάλ στο εξωτερικό. Αν δε με σταματήσετε θα λέω για τρεις μέρες τί άλλο ονειρεύομαι.



12. Το πρωί ξυπνάτε με κέφι ή είστε τύπος που δε θέλει να του μιλάνε ?

  • Η αλήθεια είναι πως όλα εξαρτώνται από το πώς έχω κοιμηθεί το προηγούμενο βράδυ. Συνήθως δεν τον έχω εύκολο τον ύπνο και θέλω το χρόνο μου όταν ξυπνάω, εκτός αν έχω δουλειά οπότε πετάγομαι σαν ελατήριο. Αν όμως έχω κοιμηθεί καλά, ή αν έχω περάσει καλά το προηγούμενο βράδυ ή αν περιμένω κάτι καλό όταν ξυπνήσω, έχω κέφι ,ναι.

13. Το πρώτο πράγμα που θα κάνετε μόλις τελειώσει η καραντίνα?

  • Ταξίδι κάπου για όσο περισσότερο μπορώ

14. Είστε για 24 ώρες αρχηγός ενός κράτους γράψτε μας 3 πράγματα θα αλλάζατε

  • Άμα είναι μόνο για 24 ώρες δεν κάνουμε τίποτα!! Αν γινόταν όμως ,ιδανικά,τους νόμους για ορισμένα εγκλήματα, το εκπαιδευτικό σύστημα και την κοινωνική μέριμνα για όσους βρίσκονται στο δρόμο, ακίνδυνους και μη, προκειμένου να υπάρχει μια γενικότερη αίσθηση ασφάλειας και πρόνοιας για όλους.



15. Τί έχετε να πείτε για τα γεγονότα που ξεκίνησαν με τη καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου; Ειδικά τώρα που επεκτάθηκαν και στο χώρο σας;


- Έχω να πω ότι εύχομαι να έφτασε επιτέλους ο καιρός που θα νιώσουμε όλες ( και όλοι) τόσο δυνατοί ώστε να αποτινάξουμε τη βρωμιά και τη διαστροφή από τη ζωή μας, αλλά κυρίως το φόβο .

Τη Μπεκατώρου την ευγνωμονώ για αυτό και θεωρώ ότι μάλλον ζούμε ιστορικές στιγμές αποκαλύψεων που πιθανόν να τύχουν για πρώτη φορά στα χρονικά σοβαρής αντιμετώπισης. Αν ανοίξουμε το στόμα μας πολλές

( και αρκετοί) για το τί μας έχει συμβεί σε όλες τις ηλικίες , θα βγουν τέρατα από μέσα. Να φυλάγονται όσοι έχουν κακοποιήσει με κάθε τρόπο. Στο χώρο της τέχνης πολλά ήταν κοινά μυστικά αλλά η ομερτά προκύπτει από την τεράστια εργασιακή ανασφάλεια κυρίως. Και κακά τα ψέματα κανείς δε θα αναλάβει την ευθύνη για σένα που κακοποιείσαι, αν δεν το κάνεις εσύ. Όποτε και να το κάνεις. Και αυτό είναι το πιο δύσκολο στοίχημα. Ας μη θεωρήσει κανείς ότι το να μιλήσεις ανοιχτά για κάτι παρόμοιο που έχεις υποστεί είναι κάτι απλό. Είναι δυο φορές χειρότερο να παραδέχεσαι/ αποδέχεσαι την κακοποίησή σου ανοιχτά γιατί την ξαναζείς. Τη ζεις κάθε φορά που πρέπει να την αποδείξεις. Και πολλές φορές είναι αδύνατον να την αποδείξεις, οπότε μένεις να τη ζεις και να την ξαναζείς αντιμετωπίζοντας το νομικό ορθολογισμό. Νομίζω ότι αυτό είναι τόσο επώδυνο ώστε κανείς δε θα ήθελε να το ζήσει αν μπορούσε να το αποφύγει.

Πάντως κακοποιητικές καταστάσεις υπάρχουν σε όλους τους χώρους. Οι μοχλοί πίεσης διαφέρουν μόνο και η αναγνωρισιμότητα. Μακάρι να ζήσουμε τη στιγμή που θα τα κοιτάμε αυτά ως παρελθόν.



Τέλος, αναφέρετε επαγγελματικά που ήσασταν πριν την καραντίνα, αν ελπίζετε να συνεχίσετε και μετά η έχετε κανονίσει κάποια άλλη δραστηριότητα.

  • Η πρώτη καραντίνα με βρήκε στο θέατρο Φάουστ με την παραγωγή SuperWoman με την οποία δεν ολοκληρώσαμε τις παραστάσεις μας. Παράλληλα έτρεχα άλλη μια μουσική παράσταση το « A little theater music». Λίγο πριν ήμουν σε άλλες δυο μουσικές παραστάσεις, η μια δική μας παραγωγή «Με τα μάτια των μεγάλων κοριτσιών» και η άλλη στην Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής, με την «Ωραία μου κυρία».Μερικά σφηνάκια προβών και παραστάσεων από τις Μολιερικές «Ψευτοσπουδαίες» και φυσικά τα μαθήματα αργεντίνικου τάνγκο που διδάσκω εδώ και πολλά χρόνια, εναλλασσόμενα με πρόβες,συναυλίες και ηχογραφήσεις. Όσο για το μετά πραγματικά δεν έχω σαφή εικόνα. Το μόνο που γνωρίζω είναι πως η παράσταση Tango Vs Flamenco στην οποία συμμετέχω και θα παρουσιαζόταν στο Ηρώδειο το Σεπτέμβριο του 2020 ,θα μεταφερθεί στις 18/9/2021. Για τα υπόλοιπα ελπίζω και αναμένω...


Από το a Little Theater Music https://youtu.be/w8QCD_boEno

Από το Με τα Μάτια των Μεγάλων Κοριτσιών

105 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page