top of page
  • Εικόνα συγγραφέαAngie Nomikou

Βιβλίο : «Φρούτα στο πιάτο» και άλλες τρυφερότητες – Νένα Φιλούση



Στο βιβλίο “φρούτα στο πιάτο και άλλες τρυφερότητες”, η Νένα Φιλούση, ίλγα λόγια για την οποία μπορείτε να διαβάσετε στο τέλος του άρθρου, μέσα από την εξιστόρηση 12 συναρπαστικών διηγημάτων, τα οποία ξεχειλίζουν από συναισθήματα λογιών – λογιών, μας παρουσιάζει τον άδυτο κόσμο των ψυχών των πρωταγωνιστών, ο οποίος σαν ορμητικός καταρράκτης απειλεί να τους κατακλύσει.

Τα ηνία της κάθε ιστορίας, κρατά στα χέρια του άλλοτε ένα αγόρι, ένα κορίτσι, για μεστή γυναίκα ή ένας άντρας από τη Θεσσαλονίκη, την Μικρασία, τη Λεμεσό, τον Πόντο ή την Αθήνα, που όλοι τους τολμούν να ξεφυλλίσουν τα φύλλα της καρδιάς τους και να αντιμετωπίσουν ή και όχι τα κακώς της κείμενα.

Ιστορίες άλλοτε πονεμένες, άλλοτε λυτρωτικές, μα σχεδόν πάντα αθέατες από ανθρώπου μάτι για ασέλγειες σε παιδιά, για αρρωστημένα πάθη ή για πληγές ανοιχτές που δε λεν να κλείσουν, κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη, αδημονώντας για το τέλος της κάθε περιπέτειας. Η ζήλια, ο φόβος, η απογοήτευση, η λύπη, ο φθόνος, ο έρωτας, η θλίψη, η αγάπη, η ηδονή, η λησμονιά, το μίσος αλλά και απόγνωση, είναι μερικά από τα πολλά χαρακτηριστικά που ξεπηδούν ελεύθερα από τα διηγήματα και δίνουν τη δική τους χροιά στην κάθε ιστορία.

Οι εφηβικές αναζητήσεις, οι ανδρικές φιλίες, οι παιδικές αναμνήσεις, οι πικρόχολες ανείπωτες παρακαταθήκες της ψυχής, οι βαθιά καταχωνιασμένες εξομολογήσεις, τα κουκουλώματα και οι συγκαλύψεις, τα νόθα παιδιά που χρίζουν απαξίωση και τα καλά κρυμμένα μυστικά ή και όχι, χρωματίζουν τους ήρωες και τις διηγήσεις τους με τα κατάλοιπα μιας άλλης μακρινής εποχής.

Τι ζητούν; Την πολυπόθητη λύτρωση από το παρελθόν τους, που όλοι μας τελικά κουβαλάμε μέσα μας και μας βαραίνει σαν άγκυρα, στερώντας μας τη δυνατότητα να ταξιδέψουμε ελεύθεροι σε θάλασσες μακρινές και την ανιδιοτελή αγάπη που είναι το φάρμακο για κάθε πληγωμένη ψυχή, το αντίδοτο για κάθε πόνο και στεναγμό.

Πολλά πικρά δάκρυα, αθώα γέλια, αξέχαστες μυρωδιές και γεύσεις και μνήμες γεμάτες συναισθηματική φόρτιση, θα ξεδιπλωθούν στις σελίδες του βιβλίου και η κάθε ξεχωριστή ιστορία θα μας αφήσει το δικό της στίγμα για καιρό, ικανή να απασχολήσει και να αφυπνίσει τη συνείδησή μας, για περαιτέρω στοχασμό και σκέψη.

Από κάθε βιβλίο που παρουσιάζω, επιλέγω να απομονώνω μια φράση, για να τη μοιραστώ μαζί σας.

Από το βιβλίο “φρούτα στο πιάτο και άλλες τρυφερότητες”, ξεχώρισα την παρακάτω:

Η θάλασσα είναι σαν κομμάτι του Θεού κι άμα κολυμπάς, είναι σαν προσευχή...

Ευκολοδιάβαστο βιβλίο, με όμορφες περιγραφές, ικανές να σε ταξιδέψουν στα μέρη που έζησαν οι ήρωες των διηγημάτων, θα σας κρατήσει συντροφιά και θα σας αποζημιώσει σαν γευστικό σερβιρισμένο φρούτο.

Η Νένα Φιλούση, (φιλολογικό ψευδώνυμο της Έλενας Σάββα), γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1969 και είναι εκπαιδευτικός. Εξέδωσε τις ποιητικές συλλογές «Μνημορροή», «Υπόλοιπο Λογαριασμού», «Ακτήμων» και τη συλλογή διηγημάτων «Ας ρώταγες ποιον αγαπώ» η οποία απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας στην κατηγορία του Διηγήματος.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις βακχικόν.

από την Κατερίνα Σιδέρη

44 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page