top of page

Τζένη Κοσμίδου : θα ήθελα να μπορούσα να συνεργαστώ με τον Paulo Coelho

Εικόνα συγγραφέα: Angie NomikouAngie Nomikou

1. Αν ξαναγεννιόσασταν σε ποια χώρα θα θέλατε να ζείτε;

Στην Ελλάδα. Δεν θα άλλαζα με τίποτα τα άγια χώματα της πατρίδας μας.

2. Με ποιον καλλιτέχνη δεν έχετε συνεργαστεί και θέλετε να δουλέψετε μαζί του ( μπορεί να είναι και μεγάλο όνομα από το εξωτερικό);

Με τον Paulo Coelho. Αγαπώ πολύ τη γραφή του. Στην ουσία πιστεύω πως τα έργα του ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που με έκαναν να ασχοληθώ με τη συγγραφή πιο «σοβαρά». Με τον όρο σοβαρά βέβαια δεν εννοώ το επαγγελματικό κομμάτι της συγγραφής αλλά την συγγραφή ως εσωτερική αναζήτηση.

3. Αν αύριο πηγαίνατε στο διάστημα ποιον θα παίρνατε μαζί σας;

Την οικογένειά μου. Σέβομαι και τιμώ βαθιά τους οικογενειακούς δεσμούς. Θεωρώ πως αν ένας άνθρωπος αποκοπεί από την οικογένεια αργά ή γρήγορα θα χάσει το μονοπάτι του.

4. Αν γράφατε ένα θεατρικό – μουσικό έργο τι τίτλο θα του δίνατε;

«Γυμνή αλήθεια». Η τέχνη οφείλει να υπηρετεί τον άνθρωπο και να στηλιτεύει κάθε μορφή βίας, ρατσισμού και παραβατικής συμπεριφοράς. Ποτέ δεν με συγκινούσαν τα έργα που σκοπό έχουν την στιγμιαία τέρψη του θεατή. Αν έγραφα λοιπόν αυτήν την στιγμή ένα θεατρικό μουσικό έργο, θα ήθελα να υπηρετεί κάποιο σκοπό όπως και όσα έχω γράψει μέχρι σήμερα.

5. Συμμετέχετε καλλιτεχνικά στην εκδήλωση ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν τι έργο ή τι τραγούδι θα του αφιερώνατε;

Δεν θα δεχομουν τη συμμετοχή. Η τέχνη δεν θα πρέπει να «μπερδεύεται» με την εξουσία με κανέναν τρόπο. Όταν αυτό συμβαίνει συνήθως καταλήγει σε φιέστα και προσωπικά δεν μπορώ να λειτουργήσω καλλιτεχνικά σε τέτοιου είδους θεάματα.

6. Σας απασχολεί ο πλανήτης; Πείτε μας τρόπους που θα φέρουν καλύτερο αποτέλεσμα.

Πολύ. Ο μόνος τρόπος να διαφυλάξουμε τον πλανήτη είναι να φροντίσουμε οι άνθρωποι που τον κατοικούν να αποκτήσουν οικολογική συνείδηση και ανάλογα ενδιαφέροντα. Τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία θα πρέπει να παίρνουν τις σωστές αρχές τόσο από το σχολείο, όσο και από την οικογένειά τους. Θα πρέπει να διενεργηθεί πλήθος σεμιναρίων, ώστε να αποκτήσουν και οι μεγαλύτερες γενιές οικολογική συνείδηση οι οποίες δυστυχώς στην πλειονότητά τους την στερούνται. Θα πρέπει ακόμη να δοθούν τα ανάλογα ερεθίσματα τόσο μέσα από την τηλεόραση και τον τύπο, όσο και από κάθε μορφή τέχνης.

Τέλος, θα έπρεπε πράξεις που βλάπτουν τον πλανήτη να διώκονται ποινικά με αρκετά αυστηρούς νόμους. Αν βλάψεις έναν άνθρωπο, η πράξη σου θεωρείται ποινικά κολάσιμη και έρχεσαι αντιμέτωπος με τις ανάλογες νομικές κυρώσεις. Όταν βλάπτεις τον πλανήτη έμμεσα κάνεις κακό σε πλήθος ανθρώπων και ζωντανών οργανισμών, γιατί λοιπόν να μην υπάρχουν και εκεί οι ανάλογες κυρώσεις.

7. «Εάν ήσασταν ένα brand, ποιο θα ήταν το ρητό σας;»

«Ζήσε αληθινά». Δυστυχώς, παρά τη μεγάλη οικονομική κρίση που βιώσαμε πριν μερικά χρονιά και την υγειονομική που βιώνουμε τώρα συνεχίζουμε στην πλειονότητά μας να είμαστε άνθρωποι του «φαίνεσθαι». Αναλώνουμε τη ζωή μας στη δημιουργία μιας εικόνας αποδεκτής και αξιοζήλευτης από τους άλλους και ξεχνάμε να ζούμε αληθινά και ουσιαστικά. Η ομορφιά της ζωής κρύβεται σε απλές καθημερινές στιγμές καλές και κακές. Η ομορφιά ενός προσώπου έγκειται στα διαφορετικά και ίσως όχι πάντα εναρμονισμένα χαρακτηριστικά που οι άνθρωποι του σήμερα προσπαθούν να αλλάξουν μέσα από πλαστικές επεμβάσεις και φωτογραφικά φίλτρα.

«Ζήσε αληθινά» λοιπόν αγάπα τον εαυτό σου όπως είναι για αυτό που είναι και άντλησε όλες τις ομορφιές που κρύβει η καθημερινότητα.

8. Τι είναι αυτό που σας γοητεύει στη δουλειά σας και ποιο είναι αυτό που δεν σας αρέσει;

Είμαι αρκετά πολυπράγμων σαν άνθρωπος οπότε νομίζω πως θα κούραζα αν αναφερόμουν ξεχωριστά στο τι με γοητεύει και τι με κουράζει σε κάθε μια από τις δουλειές με τις οποίες καταπιάνομαι. Θα απαντήσω γενικά λοιπόν. Αγαπώ τη δημιουργία. Είμαι αρκετά εργασιομανής και τελειομανής ως άνθρωπος. Αγαπώ την ευχαρίστηση που νιώθεις κατά την επιδίωξη ενός επαγγελματικού στόχου και την ευδαιμονία που αισθάνομαι, όταν τελικά τον επιτυγχάνω.

Με κουράζει το γεγονός ότι δεν έχω όρια. Όταν θα ακούσω για ένα ενδιαφέρον project δυσκολεύομαι να αρνηθώ. Έτσι, αρκετές φορές στη ζωή μου έχω βρεθεί εγκλωβισμένη σε έναν κυκεώνα υποχρεώσεων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εξαντλούμαι και να στερούμε τα αγαπημένα μου πρόσωπα. Μετά από μια τέτοια περίοδο λέω πάντα στον εαυτό μου ότι δεν θα το επαναλάβω αλλά μετά από λίγο καιρό ξεχνιέμαι, μάλλον είναι αναπόσπαστο στοιχείο του χαρακτήρα μου.

9. Αν είχατε την δυνατότητα, ποια ιστορική προσωπικότητα θα καλούσατε σε δείπνο;

Τον Μεγάλο Αλέξανδρο!

10. Πώς φαντάζεστε τον εαυτό σας σε 20 χρόνια από σήμερα;

Αποφεύγω να φαντάζομαι το μέλλον. Είναι τόσο απρόβλεπτο, οπότε κάτι τέτοιο θα ήταν απλό χάσιμο χρόνου για μένα.

11. Ποια είναι τα επαγγελματικά σας μελλοντικά πλάνα ή όνειρα;

Νομίζω πως δεν διαφέρουν από αυτά των περισσότερων ανθρώπων. Να μπορώ να εργάζομαι και να βιοπορίζομαι πάνω σε αυτό που αγαπώ. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευλογία για έναν άνθρωπο από το να αγαπά τη δουλειά του και μεγαλύτερη κατάρα από το να τη μισεί.

12. Το πρωί ξυπνάτε με κέφι ή είστε τύπος που δεν θέλει να του μιλάνε;

Η αλήθεια είναι πως το πρωί θέλω τον χρόνο μου. Για αυτόν τον λόγο ξυπνώ πάντα αρκετά πιο νωρίς, ώστε να μπορέσω να πιω τον καφέ μου και να ετοιμαστώ με ηρεμία. Συνήθως, ακούω και μουσική.

13. Το πρώτο πράγμα που θα κάνετε μόλις τελειώσει η καραντίνα;

Είναι τόσο πολλά αυτά που θα ήθελα να κάνω. Πρώτα από όλα να δω αγαπημένους μου ανθρώπους τους οποίους έχω στερηθεί για καιρό εξαιτίας της κατάστασης. Έπειτα, θα ήθελα να πάω να δω μια καλή παράσταση, να φάω σε ένα ωραίο εστιατόριο, να πιώ ένα ποτό σε ένα μπαράκι. Απλά καθημερινά πράγματα που μέχρι πριν κάποιο διάστημα δεν θεωρούσαμε σημαντικά γιατί ήταν δεδομένα.

14. Είστε για 24 ώρες αρχηγός ενός κράτους γράψτε μας 3 πράγματα θα αλλάζατε.

1) Νόμους υιοθεσίας. Είναι απαράδεκτο να υπάρχον τόσα παιδιά στα ιδρύματα και ενώ υπάρχει πλήθος ενδιαφερόμενων. Θεωρώ πως ούτε οι διαδικασίες θα έπρεπε να ήταν τόσο χρονοβόρες ούτε οι απαιτήσεις για την έγκριση μιας αίτησης τόσο υψηλές.

2) Νόμους τιμωρίας για βιαστές και παιδόφιλους. Θεωρώ πως αυτοί οι νόμοι στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα χαλαροί. Μια τέτοια πράξη θα έπρεπε αν τιμωρείται με την ίδια αυστηρότητα που τιμωρείται ένας ειδεχθής φόνος εκ προ μελέτης. Τα θύματα αυτών των ανθρώπων είναι διαλυμένες προσωπικότητες που ποτέ δεν καταφέρνουν να επανέλθουν στην πρότερη τους κατάσταση. Η δε πράξη είναι προμελετημένη, διότι ο θύτης γνωρίζει το πρόβλημά του και αντί να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό που θα μπορούσε να τον βοηθήσει ικανοποιεί τα άγρια και αρρωστημένα ένστικτα του, αδιαφορώντας για το κακό που κάνει στο θύμα του. Ένα κακό που θα τον κυνηγάει σε όλη του τη ζωή. Η τιμωρία λοιπόν θα έπρεπε να είναι ασύγκριτα σκληρότερη από τις ποινές που επιβάλλονται σήμερα σε τέτοιες περιπτώσεις.

3) Θα εφάρμοζα ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στα σχολεία. Θα φρόντιζα τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία να αποκτήσουν οικολογική συνείδηση για τους λόγους που ανέφερα σε προηγούμενη ερώτηση. Θα έδινα μεγάλη βαρύτητα και στην ιστορία, διότι ο λαός που ξεχνά την ιστορία του είναι καταδικασμένος να χαθεί. Θα προσέθετα ακόμη από τις πρώτες κιόλας τάξεις του δημοτικού μαθήματα ψυχολογίας και κοινωνιολογίας προσαρμοσμένα φυσικά στις ηλικίες των παιδιών .

Αν μεγαλώσουμε παιδιά που ξέρουν να διεκδικούν τα δικαιώματά τους αλλά ταυτόχρονα θεωρούν υποχρέωσή τους το να σέβονται και να προστατεύουν και τα δικαιώματα του διπλανού τους πιστεύω πως θα έχουμε μια πολύ πιο καλή κοινωνία.

15) Από τον Σεπτέμβριο κάνεις μια εκπομπή στο DreamCity Web Radio. Θέλεις να μας πεις λίγα λόγια για αυτήν;

Η εκπομπή ονομάζεται «Ερασιτέχνες Άνθρωποι» και μπορείτε να με ακούσετε κάθε Τετάρτη 20:00 με 22:00 στο www.dreamcity.gr.

Έχει κυρίως έντεχνα και ροκ ακούσματα με εξαίρεση τις φορές που κάνω κάποιο εξειδικευμένο αφιέρωμα (Κινηματογράφος, μελοποιημένη ποίηση, νέο κύμα κλπ). Πλήθος φίλων και συναδέλφων έχουν τιμήσει την εκπομπή μου με την παρουσία τους μέσα από συνεντεύξεις, απαγγελίες, αφηγήσεις κλπ και τους ευχαριστώ θερμά για αυτό. Μεγάλη όμως είναι και η ανταπόκριση του κόσμου. Η αλληλεπίδραση που υπάρχει στο ραδιόφωνο μεταξύ παρουσιαστή και ακροατών είναι αληθινά μαγική.

Μπορώ να πω πως αυτή η εκπομπή ήρθε την πιο κατάλληλη στιγμή. Αφενός ανέκαθεν αγαπούσα πολύ το ραδιόφωνο και ήθελα κάποια στιγμή να επιστρέψω. Αφετέρου τόσο η χρονική στιγμή που έγινε ήταν ιδιαίτερα σημαντική αφού μου έδωσε μια μοναδική καλλιτεχνική διέξοδο εν καιρώ καραντίνας, αλλά και ο σταθμός ο οποίος μου έδωσε το βήμα είναι αληθινά αυτό που πάντα ονειρευόμουν στη σκέψη του ραδιοφώνου.

16) Τι το ιδιαίτερο έχει ο DreamCity Web Radio, ώστε να σε κάνει να λες ότι εκπληρώνει όλα τα όνειρα και τις προσδοκίες που είχες ανέκαθεν στο άκουσμα της λέξης ραδιόφωνο;

Κατά την προσωπική μου άποψη ο DreamCity Web Radio δεν είναι απλά άλλος ένας ραδιοφωνικός σταθμός. Είναι μια ξεχωριστή κοινότητα στην οποία ραδιοφωνικοί παραγωγοί, αρθρογράφοι και κοινό βλέπουν τα όνειρά τους να γίνονται πραγματικότητα. Χωρίς την παραμικρή διάθεση υπερβολής θα μου επιτρέψετε να τον χαρακτηρίσω ως μια «Μέκκα» τέχνης και πολιτισμού.

Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που αγαπώ σε αυτόν τον σταθμό είναι η ποικιλομορφία η οποία χαρακτηρίζει το πρόγραμμα. Οι παραγωγοί του είναι ελεύθεροι να δημιουργήσουν, χωρίς να επεμβαίνει κανείς στις εκπομπές τους επιβάλλοντας τους μουσικές λίστες, καλεσμένους και πλήθος άλλων πραγμάτων που ξέρουμε ότι συνηθίζονται σε αρκετούς ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Οι ιδιοκτήτες του σταθμού δίνουν στην ουσία στους παραγωγούς τον καμβά, ώστε να δημιουργήσουν ο καθένας ξεχωριστά το δικό του «καλλιτεχνικό έργο» με τα προσωπικά και ανεπανάληπτα χρώματα της ψυχής του.

Ήμουν για χρόνια ακροάτρια του σταθμού, όταν λοιπόν ο παλιός μου φίλος Σπύρος Ρουγγέρης και η Αγγελική Αναγνωστοπούλου μου έκαναν την πρόταση σε μια εποχή που λόγω των μέτρων είχα στερηθεί για καιρό οποιαδήποτε καλλιτεχνική δημιουργία και επαφή με το κοινό πλην της συγγραφής πραγματικά ενθουσιαστικά.

Η συνεργασία μας όλο αυτό το διάστημα είναι κάτι παραπάνω από άψογη και ειλικρινά αισθάνομαι τυχερή που είμαι μέλος της μεγάλης οικογένειας της « Ονειρούπολης»

17) Γράφεις κάτι αυτήν την περίοδο;

Γράφω ένα νέο βιβλίο με τίτλο «Ταξίδι στον κόσμο του Εγώ». Συνηθίζω να τελειώνω γρήγορα όταν καταπιάνομαι με κάτι. Το εν λόγω έργο όμως νομίζω ότι θα μου πάρει αρκετό χρόνο μέχρι να ολοκληρωθεί. Πρόκειται για μια βαθιά εσωτερική αναζήτηση του σύγχρονου ανθρώπου με έντονες ψυχολογικές προεκτάσεις, οπότε καταλαβαίνετε πως η έρευνα θα είναι αρκετά χρονοβόρα.


Πριν την καραντίνα ετοιμαζόμουν να ξεκινήσω γυρίσματα για τον «Σκοτεινό Πατέρα». Πρόκειται για ένα έργο καταγγελία το οποίο σκοπό έχει να στηλιτεύσει την ενδοοικογενειακή βία. Η γενική κατάσταση όμως μας ανάγκασε να βάλουμε το project στον πάγο. Έχει γίνει κάποια δουλειά βέβαια μέσω τηλεδιασκέψεων, αλλά αν δεν τελειώσει οριστικά αυτή η κατάσταση είναι τέτοια η φύση του έργου που δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε γυρίσματα. Εύχομαι λοιπόν να μπορέσουμε να γυρίσουμε αυτήν την ταινία η οποία θεωρώ πως αφενός έχει πολλά να δώσει στο κοινό, αφετέρου είναι αφιερωμένη στη μνήμη του σκηνοθέτη φίλου και μέντορα Ιωάννη Λάμπρου. Ο Γιάννης δυστυχώς μας άφησε νωρίς. Θεωρώ πως ο καλύτερος τρόπος να τιμηθεί η μνήμη του είναι μέσα από ένα έργο που σκοπό έχει την προάσπιση των αδυνάτων στην οποία κυριολεκτικά είχε αφιερώσει μεγάλο μέρος της ζωής του. Όσοι είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε ξέραμε πως ήταν ένας υπέροχος άνθρωπος φύση και στάση ζωής καλλιτέχνης.

Comments


bottom of page