Το βιβλίο “τα τραγούδια της ντροπής” από τον τίτλο του και μόνο, παραπέμπει σε ένα διαφορετικό βιβλίο το οποίο περιέχει πολύτιμες πληροφορίες για τα τραγούδια εκείνα που κρύβουν μέσα στους στίχους τους, την ντροπή των πρωταγωνιστών τους.
Αξίζει να αναφερθεί, ότι η δημιουργός Ναταλία Λαμπαδάκη, ένα μικρό βιογραφικό της οποίας θα βρείτε παρακάτω, έχει αφιερώσει το βιβλίο στις γυναίκες εκείνες που έπεσαν θύματα των 17 γυναικοκτονιών που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα το 2021, έχοντας ως κοινό τους χαρακτηριστικό την άλλοτε άδικη και άλλοτε εξοργιστική, εξευτελιστική και αποτρόπαια κατάληξη των θυμάτων.
Στο βιβλίο είναι συγκεντρωμένα και έχουν καταγράφει κάποια από τα πολλά δημοτικά μας τραγούδια που άντεξαν στο χρόνο, που προσαρμόστηκαν στις εκάστοτε περιοχές αλλάζοντας τα ονόματα των ηρώων, που μεταφέρθηκαν στο σήμερα από στόμα σε στόμα, κρατώντας έτσι ζωντανή την παράδοσή μας και επιπλέον την ικανότητα να μας θυμίζουν την παραφροσύνη, την πατριαρχία, τη δύναμη της κοινωνικής κρίσης και την αξία της τιμής σε εποχές όχι πολύ μακρινές τελικά από τη δική μας.
Θέματα που αφορούν τον αιμομικτικό πόθο, την ερωτική σχέση ανάμεσα σε αδέρφια, τη σχέση ανάμεσα σε μητέρα και γιό και την αποτρόπαιη δολοφονία του δεύτερου, την παιδοκτονία και τον φρικαλέο κανιβαλισμό της ανθρωποφαγίας, έχετε τη δυνατότητα να διαβάσετε μέσα από περίτεχνους δημοτικούς στίχους οπού οι δημιουργοί τους με ταλέντο και γερό μνημονικό σκάρωναν τις περιπέτειες σε τραγούδια, θέλοντας να θίξουν ζητήματα που κρίνονταν άξια ντροπής, η οποία ξεπλενόταν τις περισσότερες φορές με αίμα.
Ο αδερφοκτόνος Βαγγέλης σφάζει την αδερφή του για την τιμή της οικογένειας, η μητέρα φτάνει στα άκρα να σκοτώσει το παιδί της Κωνσταντίνο για να κρύψει την παράνομη ερωτική της σχέση από τα κοινωνικά μητρώα της εποχής και ο σύζυγος Μενούσης στέκεται σε αβάσιμους ψίθυρους και χωρίς ίχνος αγάπης κάτω από την επήρεια αλκοόλ, κόβει το νήμα της ενδεχομένως αθώας γυναίκας του.
Πάντα οι δραματικές ιστορίες με εντυπωσιακή αφηγηματική χροιά που ρίχνουν φως στα άδυτα σκοτάδια της ανθρώπινης βασανισμένης από κοινωνικά κατάλοιπα ψυχής, τραβούσαν σαν μαγνήτης το ενδιαφέρον του κόσμου, που διψούσε για ιστορίες με τραγικό τέλος. Αυτός θεωρώ προσωπικά ότι ήταν ένας ακόμη λόγος, που τα τραγούδια, άντεξαν στο χρόνο και έφτασαν σχεδόν αναλλοίωτα στο σήμερα.
Αξίζει να αναφερθεί ότι, ένα εκ των θεμάτων που ποτέ δεν είδε το φως της δημοσιότητας τουλάχιστον μέσα από το δημοτικό τραγούδι, είναι η ομοφυλοφιλία, για την οποία δεν υπάρχουν δείγματα γραφής, αν και θα μπορούσε να «ιντριγκάρει» διακαώς το κοινωνικό σύνολο με γαργαλιστικούς στίχους.
Το εν λόγω βιβλίο, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσής μας, συνοδεύεται από cd που περιέχει τα τραγούδια ικανά να μας ταξιδέψουν σε αλλοτινές εποχές που αξίζει να κοσμεί τις βιβλιοθήκες μας, αποτελεί μέρος της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και για τους παραπάνω λόγους το συστήνω ανεπιφύλακτα σε όλους.
Οι ιστορίες πόνου, ντροπής, αδικίας, τιμής, πανικού, αδιέξοδου και θλίψης ξεδιπλώνονται στις σελίδες του βιβλίου και μας περιμένουν να τις ανακαλύψουμε τόσο μέσα από τους ομώνυμους στίχους, όσο και από τις κατατοπιστικές και τεκμηριωμένες επεξηγήσεις που τις συνοδεύουν.
Η Ναταλία Λαμπαδάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ορμύλια Χαλκιδικής. Είναι απόφοιτη του τμήματος μουσικής επιστήμης και τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με ειδίκευση στο δημοτικό τραγούδι.
Υπήρξε καθηγήτρια φωνητικής στο δημοτικό ωδείο Θεσσαλονίκης και στο ωδείο ‘’Σίμων. Από το 2018 διεξάγει τακτικό εργαστήριο πολυφωνικού τραγουδιού.
Είναι μέλος του γυναικείου πολυφωνικού συνόλου «ΠΛΕΙΑΔΕΣ» και συμμετέχει στο διερευνητικό φωνητικό εργαστήρι του βαρύτονου Σπύρου Σακκά.
Η αρχή στις δισκογραφικές της συμμετοχές έγινε το 2014 στον δίσκο του Αλκίνοου Ιωαννίδη ‘’μικρή βαλίτσα’’. Ακολούθησαν συμμετοχές σε αρκετά βιβλία-δίσκους για παιδιά και τον Φεβρουάριο του 2020 παρουσίασε τη μουσική παράσταση, δικής της παραγωγής, με τίτλο "Τα τραγούδια της ντροπής", η οποία ήταν βασισμένη σε παραδοσιακά τραγούδια δασκευασμένα από τον Σταύρο Ρουμελιώτη.
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΨΜ.
Κατερίνα Σιδέρη
Comments