top of page
  • Εικόνα συγγραφέαAngie Nomikou

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΤΣΙΡΕΑΣ: ΜΙΑ ΕΚΘΕΣΗ – ΤΡΕΙΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ στην Chili Art Gallery


Η Chili Art Gallery εγκαινιάζει την Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2020, στις 6μ.μ., την ατομική έκθεση του Σταύρου Κοτσιρέα με τίτλο Μια Έκθεση – Τρεις Ενότητες, η οποία θα περιλαμβάνει χαρακτηριστικά έργα από την τριακονταετή πορεία του καλλιτέχνη.

Είναι η πρώτη μεγάλη έκθεση του Κοτσιρέα στην Ελλάδα εδώ και πάνω από δέκα χρόνια, αφού είναι μόνιμος κάτοικος Αγγλίας και δραστηριοποιείται κυρίως εκτός των ελληνικών συνόρων. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν οι χαρακτηριστικές τοπιογραφίες που τον καθιέρωσαν στο συλλεκτικό κοινό, δίπτυχα έργα από τη σειρά Σιωπηλή Φύση που επαινέθηκε ιδιαίτερα στο εξωτερικό, μαζί με ορισμένα από τα γλυπτά που απαρτίζουν τη μεγάλη πολυμεσική εγκατάσταση με τίτλο Μεταμορφώσεις, η οποία αποτελεί μια μετεξέλιξη της προηγούμενης σειράς του. Η εγκατάσταση αυτή θα παρουσιαστεί επίσημα στην Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ στο Μέτσοβο την ερχόμενη Άνοιξη, οπότε η έκθεση στην Chili Art Gallery αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για το κοινό να πάρει μία αποκλειστική πρόγευση.

Όπως σημειώνει, μεταξύ άλλων, η ιστορικός τέχνης Αναστασία Μανιουδάκη στο κείμενο που συνοδεύει την έκθεση: «Στην εποχή του ηχητικού παροξυσμού, όπου η αυτοπραγμάτωση του σύγχρονου ανθρώπου επιτυγχάνεται μέσω της δυνατότερης φωνής, η αισθητική και πνευματική μας ισορροπία επιβάλλει την επαφή με την ευεργετική σιωπή. Ποιος είπε, όμως, ότι η σιωπή δεν έχει τη δική της φωνή; Στα έργα του Σταύρου Κοτσιρέα η φωνή της σιωπής αποκαλύπτεται σε τρεις ενότητες: στην πρώτη, τις τοπιογραφίες του, μέσα από την απουσία της ανθρώπινης παρουσίας, ενώ στη δεύτερη, μέσα από τη διανοητική διαδικασία της έμπνευσης, η οποία έρχεται για πρώτη φορά στο φως με τις Σιωπηλές φύσεις του. Επιπλέον, στην τρίτη, πιο πρόσφατη ενότητα, ο καλλιτέχνης σχολιάζει το κοινωνικό γίγνεσθαι.»

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

O Σταύρος Κοτσιρέας (γ. 1960, Αθήνα) ήταν μεταξύ των επιλεγμένων αθλητών που έτρεξαν με την Ολυμπιακή φλόγα στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Μόσχα το 1980. Την ίδια χρονιά ξεκίνησε μια διετή μαθητεία με τον Βασίλη Φωτόπουλο (σκηνογράφο, ενδυματολόγο, ζωγράφο, βραβευμένο μεταξύ άλλων με Όσκαρ για τη σκηνογραφία-ενδυματολογία της ταινίας Ζορμπάς). Το 1989 αποφοίτησε από τη Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών στη Χάγη (Ολλανδία), όπου σπούδαζε για έξι χρόνια, με ειδίκευση στη ζωγραφική, το σχέδιο και τη χαρακτική. Συνέχισε μεταπτυχιακά στην ίδια σχολή, στο τμήμα Σκηνογραφίας και Ενδυματολογίας. Έχει παρουσιάσει τα έργα του σε 35 ατομικές και 76 ομαδικές εκθέσεις. Η πιο πρόσφατη σειρά του με τίτλο Σιωπηλή Φύση τράβηξε πολλά βλέμματα και σε διεθνές επίπεδο, με τον Σερ Nicholas Serrota, τον Glenn D. Lowry, τον Σερ Peter Blake και την Julia Peyton-Jones, μεταξύ άλλων, να έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για την καινοτομία αυτής της δουλειάς. Το έργο του βρίσκεται σε πολλές ιδιωτικές, δημόσιες και εταιρικές συλλογές. Ζει και εργάζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΤΣΙΡΕΑΣ, ΜΙΑ ΕΚΘΕΣΗ – ΤΡΕΙΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Εγκαίνια: Τρίτη 1η Σεπτεμβρίου 2020, 6μ.μ.-11.00μ.μ.

Διάρκεια έκθεσης: 1 Σεπτεμβρίου – 12 Σεπτεμβρίου 2020. Η Chili Art Gallery θα είναι ανοικτή στην διάρκεια της έκθεσης Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10.30 - 18.00, Σάββατο 11.00 - 15.00 με Ελεύθερη Είσοδο για το κοινό.

Τόσο την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης όσο και τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες που η έκθεση θα είναι ανοικτή, θα τηρούνται οι συστάσεις της Πολιτείας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19.


Σχετικά με την  Chili Art Gallery

Η Chili Art Gallery ιδρύθηκε το 2010 και βρίσκεται στο Θησείο δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα», μια ανάσα από το πιο ζωντανό σημείο της πόλης μας, το Γκάζι. Αποτελεί έναν πολιτιστικό χώρο, όπου οι φιλότεχνοι και το κοινό γενικότερα μπορούν να έρχονται σε επαφή με όλες τις μορφές της Σύγχρονης Τέχνης. Ζωγραφική, γλυπτική, κολάζ/συνθέσεις, εγκαταστάσεις/κατασκευές, χαρακτική, φωτογραφία μαζί με εφαρμογές σχεδιασμού και αισθητικής, που αφορούν σε λειτουργικά αντικείμενα και αντικείμενα καθημερινής χρήσης , όπως κεραμικά, ύφασμα, κόσμημα, γυαλί, έπιπλο, παρουσιάζονται σε μηνιαία βάση με ατομικές και ομαδικές εκθέσεις και events. Ανακαλύψτε περισσότερα: https://chiliart.gr

Χορηγός Φωτογράφισης: Studio Kotsireas | www.studiokotsireas.gr

Chili Art Gallery

Δημοφώντος 13-15

Θησείο 11851, Αθήνα

13-15 Dimofontos str.

11851 Thission, Athens

ΜΕΤΡΟ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ / ΗΣΑΠ ΘΗΣΕΙΟ

τηλ.επικ, tel.nr, 210-7292564, 6936755550

www.chiliart.gr email: marychiliart@gmail.com

4 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page