Αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της χώρας είναι οι ποιητές της. Δύο Νόμπελ Λογοτεχνίας είναι πολλά για μια τόσο μικρή χώρα σαν την Ελλάδα. Η εισαγωγή στο νοσοκομείο της διακεκριμένης ποιήτριας Κικής Δημουλά, όπως και η πρόσφατη απώλεια της σπουδαίας Κατερίνας Αγγελάκη -Ρουκ, μας φέρνει κοντά σε ένα μεγάλο ερώτημα. Πόσο συχνά γεννιούνται ποιητές τέτοιου αναστήματος;
Πόσο μέλλον εκχωρείται στα όνειρα των ανθρώπων για να μπορούν να συνεχίζουν την πορεία προς το φως και την ολοκλήρωση; Γιατί οι ποιητές είναι οι δραπέτες του μέσου όρου και οι άνθρωποι με τα πιο ισχυρά κότσια. Θέλουν τον καλύτερο κόσμο και ξέρουν τι χρειάζεται για να υπάρξει αυτός ο κόσμος. Εύχομαι γρήγορη ανάρρωση στην Κική Δημουλά με την πίστη ότι έχει χρόνια μπροστά της να μοιραστεί τον τρόπο της ποίησης.Το πατρικό της όνομα είναι Βασιλική Ράδου. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Το 1952, παντρεύτηκε τον ποιητή και πολιτικό μηχανικό Άθω Δημουλά, με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά, τον Δημήτρη (1956) και την Έλση (1957). Εργάστηκε σαν υπάλληλος στην Τράπεζα της Ελλάδος από το 1949 έως και το 1973. Είναι πρόεδρος του ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη (κοινωφελές Ν.Π.Ι.Δ. υπό την αιγίδα της Ακαδημίας Αθηνών).
Τιμήθηκε το 1972 με το Β΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή Το λίγο του κόσμου, το 1989 με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή Χαίρε ποτέ και το 1995 με το Βραβείο Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για τη συλλογή Η εφηβεία της λήθης. Ποιήματά της έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, στα Γαλλικά, στα Ισπανικά, στα Ιταλικά, στα Πολωνικά, στα Βουλγαρικά, στα Γερμανικά και στα Σουηδικά. Σε μία ομιλία της για την ποίηση η Δημουλά όρισε ως εξής το ποίημα:
«Βαδίζεις σε μιαν έρημο. Ακούς ένα πουλί να κελαηδάει. Όσο κι αν είναι απίθανο να εκκρεμεί ένα πουλί μέσα στην έρημο, ωστόσο εσύ είσαι υποχρεωμένος να του φτιάξεις ένα δέντρο. Αυτό είναι το ποίημα».
Comments